Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1054611

Aşağıdakilerden hangisi radyodaki tartışma ve yorum programlarının özelliklerinden biridir?


Programların konu yelpazesi oldukça dardır.

Yorum ve tartışma programlarında ekonomi ve siyasetin yanı sıra sanat, spor, magazin gibi pek çok farklı içerik yer alabilmektedir.

Konukla ilgili araştırma yapmak ve gelen konuğun rahatlamasını sağlamaktır.

3-5 dakikalık bir zaman dilimini kapsamaktadır.

20-30 dakikalık bir zaman dilimini kapsamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Tartışma ve Yorum Programları

Programı yöneten bir sunucu/haberci, ele alınan konuya ilişkin uzman kişi ya da kişiler etrafında geçen tartışma programları, radyo başındaki dinleyiciler açısından heyecanı daha yüksek olarak değerlendirilir. Tarafsız bir sunucu/haberci yönetimindeki tartışma ve yorum programlarında karşıt görüşlerin açıklanması ve ele alınan konunun farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesi amaçlanır. Bununla birlikte, stüdyodaki konuklara telefon bağlantısı ile soruların ya da görüşlerin dinleyiciler tarafından yöneltilebildiği bir program türü de mevcuttur. Yine benzer şekilde sunucu/haberci, dinleyicilerin sorularına göre konunun uzmanı olan konuklarına söz hakkı vererek, kişisel görüş ve değerlendirmelerini açıklamalarına olanak tanır.

Televizyonda olduğu gibi radyoda da tartışma ve yorum haber programının olmasının temel nedeni, haberin tarafsızlık ilkesinin ihlal edilmesini engellemektir; çünkü radyo haber bültenleri de kuşkusuz genel habercilik ilkeleri çerçevesinde hazırlanır ve sunulur. Haber bültenlerinde daha önce de değinildiği üzere, zaman kısıtlaması olması nedeniyle gündemde öne çıkan ve kamuoyunun bilmek istediği düşünülen konu ve gelişmeler radyoda da, bu program içerikleri ile verilir.

Programların konu yelpazesi oldukça geniştir. Yorum ve tartışma programlarında ekonomi ve siyasetin yanı sıra sanat, spor, magazin gibi pek çok farklı içerik yer alabilmektedir. Önemli olan, belirlenmiş konu üzerinde uzmanlığı ve birikimi olan kişilerin bireysel görüşlerini paylaşmaları ve konuyu pek çok açıdan değerlendirerek dinleyicinin aydınlanmasını sağlayabilmektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum