Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1140473

'' Kaynaktan çıkan ses ve görüntü sinyallerinin elektronik olarak izlerkitleye ulaştırılmasıdır.'' Diyen tanımlama neyi açıklamaktadır?


İletim,

Kaynak,

Yaratım,

Etki/Tepki,

Geri Besleme,


Yanıt Açıklaması:

Televizyon iletişim sürecinde; 

İLETİM; Kaynaktan çıkan ses ve görüntü sinyallerinin elektronik olarak izlerkitleye ulaştırılmasıdır. 

Kaynak; Televizyon iletişim biçimleri içerisinde kaynak kavramı çok anlamlı olarak kullanılır. Genel anlamda kaynak kamu ya da ticari televizyonun anlatım olanaklarını kullanarak bir televizyon metnine dönüştürülmesidir. Yeryüzünde bir televizyon programı haline gelebilecek binlerce konu vardır. Televizyon dünyasının yaratıcı alanlarında çalışanlar bu konulardan bir tanesini seçer ve bir televizyon programı haline dönüştürmek için yaratıcı bir etkinlik gerçekleştirir. 

Yaratım; Bir fikrin, konunun, görüşün, olayın gerçeğin televizyonun anlatım olanaklarını kullanarak bir televizyon metnine dönüştürülmesidir. 

Etki/tepki; İzlerkitlenin televizyon programına beklentileri, ihtiyaçları doğrultusunda tepki vermesidir.

Geri Besleme; Televizyon programcılığında geri besleme dolaylı gerçekleşir.Televizyonda, izlerkitle duygu ve düşüncelerini doğrudan aktaramaz. Çünkü televizyon tek yönlü bir kitle iletişim aracıdır. Yeni kitle iletişim araçlarından önce izleyici anketleri, reyting ölçümleri izleyici yorumları ve kamuoyu bilgileri genel geri bildirim seçenekleriydi. 2000'li yılların yeni iletişim ortamlarıyla birlikte geri bildirim süreci İnternet yorumları, mobil telefon mwesajları gibi farklılıklar da gösterebilmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum