Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1148886

Radyonun gücünün insana bağlı sınırlılığı var mıdır?


Dinleyicinin hayal gücü,

Dinleyiciye zor ulaşması, 

Radyonun pahalı olması,

Yayının yavaş olması,

Dinleyiciye uzaklığı,


Yanıt Açıklaması:

1950’lerde kuşkusuz, ülke gündemini belirleyen en önemli araç; gazete ve radyoydu. 

    Televizyon yayınını başlaması ve yaygınlaşmasıyla birlikte radyo eski altın dönemlerini geride bırakır. Artık oturma odalarının en değerli köşeleri, yerini televizyona bırakmıştır. Bu sırada radyo insana daha da yaklaşır ve dinleyiciye en yakın iletişim aracı olmayı başarır. Radyo, hayal gücünü en iyi kullanan yayın aracıdır. Ekranın görüntüleri, radyonun resimleri ile yarışamayacak kadar küçüktür. Radyonun sınırları dinleyicinin hayal gücü ile belirlenir. Bu nedenle
radyo; “zihin tiyatrosu” olarak da tanımlanır.

    Radyonun diğer kitle iletişim araçlarına oranla en önemli özelliği kolay ulaşılabilmesidir. Radyo,dinleyicisi ile doğrudan iletişim kurar. Televizyonun, gazetenin ve internetin gerektirdiği özel dikkat seviyesine ihtiyaç duymaz. Radyo, bu özelliğinden dolayı, kimi zaman arabada, kimi zaman mutfakta, kimi zaman da yolda dinleyicisine eşlik eder. Dinleyicinin tüm dikkatini almadan, yaşamını renklendirir ve sürpriz şarkılarla moral verir. Bu özelliğinden dolayı radyo bugün hala dinleyicinin hemen yanı başında, en özel zamanlarına eşlik eden önemli bir arkadaştır.
    Radyonun bir diğer önemli özelliği ve avantajı da ucuz olmasıdır. Radyo, hem dinleyici açısından hem de yayıncı açısından ucuz bir araçtır. Dinleyici açısından ucuzdur, çünkü; günümüzde çok düşük fiyatlara satılan radyolara ulaşmak mümkündür. Yayıncı açısından ucuzdur, çünkü hem radyo yayıncılığı teknolojisini kurmak, hem de yayın yapmak açısından, diğer kitle iletişim araçlarına oranla çok daha düşük maliyetlerle yapılabilmektedir.
    Radyo habercilik açısından da en düşük maliyetle ve en hızlı bir biçimde yayın yapma gücüne sahiptir. Televizyon haberleri için görüntü ihtiyacı, gazete için fotoğraf ve baskı için gerekli süre radyo için söz konusu değildir. Gerektiğinde cep telefonu ile programa bağlanarak olay yerinden canlı bağlantılar yapılabilir. Radyo haberleri çok kısadır ve sadece olguları aktarmaya odaklanır. Radyonun ve radyo haberlerinin basitliği ona hızlılık olanağını vermektedir. Radyo tüm bu avantajları gereği, dinleyicinin gündelik yaşamında ona eşlik etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum