Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1318170

Türkiye’de medya alanındaki diğer meslekler gibi, yönetmenlik  mesleği ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Medya alanındaki diğer meslekler gibi, yönetmenlik yapabilmek için eğitim almak, eğitim sonucunda da sertifika ya da diploma almak zorunluluğu yoktur.

Türkiye’deki medya çalışanlarının ve yönetmenlerin çalışma koşullarını düzenleyen mesleğe özgü tatminkar bir hukuksal düzenlemeler bulunmaktadır.

Yönetmenlik mesleğine ait edinilmesi gereken bilgi ve becerilerin öğrenim dışında da elde edilebileceğinin düşünülmektedir.

Yönetmenlik mesleğini icra etmek için gerekli beceriler arasında en önemlisi  “yaratıcı olma” koşuludur.

Yönetmenlik mesleği, yaratıcılık becerisini kadar, yorumlama becerisi de gerektirir.


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’deki medya yapılanmasında yönetmenlik mesleği için herhangi bir diploma gereksiniminin duyulmadığı bilinmektedir. Sadece yönetmenlik değil, film ve televizyon sektöründe icra edilen tüm alt meslek grupları için durum aynıdır. Türkiye’deki medya çalışanlarının çalışma koşullarını düzenleyen mesleğe özgü tatminkar bir hukuksal düzenlemenin olmaması ciddi bir sorundur. Medyaya özgü mesleklerde yaşanan bu karmaşanın en temel nedenlerinden biri, mesleğe ait edinilmesi gereken bilgi ve becerilerin öğrenim dışında da elde edilebileceğinin düşünülmesi ve gerekli beceriler arasında da “yaratıcı olma” koşulunun olması sayılabilir. Yaratıcılık ne yazık ki okullarda öğretilebilecek bir beceri değildir; ancak yaratıcılığın ortaya çıkması için gerekli koşulları bu okullar oluşturmaya çalışabilir. Yönetmenin meslek tanımları arasında yaptığı işler göz önünde bulundurulduğunda, aslında televizyon yönetmeni de olsa ortaya konulan bilgi ve beceri bütününün düşünüldüğü gibi yaratıcılıktan uzak etkinlikler değildir. Yönetmen kimi durumlarda kendisinin oluşturmadığı metinler üzerinde çalışabilir; ancak yönetmenin ortaya koyduğu görsel-işitsel metin de daha önce var olan bir metin değildir. Yönetmen yazılı bir metni görsel-işitsel bir metin haline dönüştürürken, henüz görsel-işitsel bir karşılığı olmayan bir metni kendi hayal gücü ve yaratıcılığını kullanarak bir televizyon metni haline dönüştürür. Bu nedenle yönetmenlik mesleği yorumlama becerisi kadar, yaratıcılık becerisini de bünyesinde taşır.

Yorumlar
  • 0 Yorum