Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1147355

Türkiye'de eğitim programlarında belli bir gruba yapılan programlarda yetersizlik olabilir mi?


Örgün Eğitim Programı,

Yaygın Eğitim Programı,

Çocuk Programları,

Eğitim Spotları,

Sağlık Programları,


Yanıt Açıklaması:

Eğitim Programları: Toplumu oluşturan fertlerin sosyal ve kültürel olarak gelişmesine katkıda bulunan programlardır. Dinleyicilerin sosyal, kültürel, ekonomik ve hukuki gelişmeler hakkında bilgi ve kültür düzeyinin yükseltilmesini amaçlar. 

Çocuk Programları: Çocuk programları, hedef kitlesi özellikle çocuklardır. Gelişmiş ülkelerde iyi örneklerine çokça rastlanırken, Türkiye’de çocuklara yönelik programlar neredeyse yapılmamaktadır. Çocuklara yönelik olarak hazırlanan programlarda yaş ve eğitim düzeyleri dikkate alınır. Çocukların gelişim düzeyleri dikkate alınarak, pedagoglarla birlikte işlenen bu tür programlar çocuğa olumlu davranışlar kazandırmayı amaçlar. Kişilik gelişimini sağlamak ve bilinç düzeyini artırmak öncelikli amaçlar arasında yer almalıdır.
Çocuk programlarında çocukların ilgisini çekebilmek için çocuk seslerine ve efekt kullanımına özen gösterilir. Çocuk dinleyiciye yönelik programlarda çocuğu sosyal yaşama hazırlayabilecek, duygusal, zihinsel, ahlaki gelişimlerine katkıda bulunabilecek içeriklerle beslemek önemlidir. Çocuk programlarının yayın saatleri de çocukların dinleyebilecekleri düşünülerek planlanmalıdır. Çocuk şarkılarının, çocuk radyo oyunlarının yer alabileceği programlar içinde bölümler daha az olduğu bilinciyle kısa tutulmalıdır. 

Örgün Eğitim Programları: Her seviyede okul eğitimine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Yaygın Eğitim Programları: Okula devam etme olanağı bulamayan insanlara yönelik olarak, hazırlanan programlar başka bir iş yaparken bile dinlenebilen radyo aracılığı ile ulaştırılabilir.

Eğitim Spotları: Yayınlanması kanunen zorunludur. Reklam gibi, kısa dikkat çekici yapımlardır.

Sağlık programları: Dinleyiciyi sağlık sorunları hakkında bilgilendirmesi için sağlığa ilişkin her konu hakkında hazırlanan programlardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum