Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317938

Radyoda program yapım sürecinde kurgu aşamasının özellikleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Sadece bant yayını yöntemi ile hazırlanan programlar için geçerli bir aşamadır.

Kurgu aşaması, ulusal ya da büyük radyo istasyonlarında teknisyenler tarafından yapılırken çok az kişi ile yayınlarını sürdüren özel radyolarda programcı tarafından yapılmaktadır.

Bu aşamada programı oluşturan müzik, röportaj, efekt gibi unsurlar bir araya getirilir.

Kurgu aşamasında sorumluluk ve karar verme yetkisi programcıya aittir.

Bu aşamada programcı programın süresini belirler, müzik kullanılacaksa müziği bulunup dinler, efektlerin amaca uygun olup olmadığını kontrol eder.


Yanıt Açıklaması:

Bant yayını yöntemi ile hazırlanan programlarda son aşama kurgudur. Kurgu, ulusal ya da büyük radyo istasyonlarında teknisyenler tarafından yapılırken çok az kişi ile yayınlarını sürdüren özel radyolarda programcı tarafından yapılmaktadır. Ses kurgusu için özel olarak hazırlanmış kurgu programlarından yararlanılabilir. Kurgu ile programı oluşturan müzik, röportaj, efekt gibi unsurlar bir araya getirilir. Programcı programını önce kendi kafasında kurgular. Kurguda programcı, öncelikle nasıl bir program istiyorsa bunu kendi kafasında kurgulamalıdır. Kurgu ile yanlış sözcükler, gereksiz tekrarlar atılabilir. Kurgu sırasında da asıl sorumluluk ve karar verme yetkisi programcıya aittir. Programcı ne istediğini bilir ve kurgu sırasında teknik sorumluyu yönlendirir. Bu aşamada da spiker, programcı ve teknisyen birlikte çalışır. Programcı seslendirmenin ve kurgunun her aşamasında programın amacı doğrultusunda ekibi yönlendirir. Kurgu programı ile varsa önce spikerin yanlışları çıkartılır. Sonrasında programı oluşturan müzikler, röportajlar ve efektler programcının istediği sıra ile ardı ardına eklenir. Kurgusu biten program, programcı tarafından bir kez dinlenir. Teknik ve içerik açısından bir hata olup olmadığı kontrol edilir. Artık program yayına hazırdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum