Rehberlik Deneme Sınavı Sorusu #582752

Aşağıdakilerden hangisi sınıf içi tartışmaların etkili olabilmesi için, tartışmaları yöneten sınıf öğretmeninin dikkate alması gereken noktalardan birisidir?


Eğitsel, mesleki ya da kişisel ve sosyal alanda öğrencilere iletilmesi gereken bilgilerle ilgili herhangi bir problemi sınıfa getirmemeli

Sınıf içinde öğrencilerin duygu ve düşüncelerini dile getirmelerine izin verilmemeli

Bilgiler didaktik biçimde soyut olarak anlatılmalıdır

"Her öğrencinin görüşüne saygı göstermek" ilkesi benimsenmelidir

Grup tartışmalarına herkesin katılmasını sağlamak için çaba göstermek yanlıştır


Yanıt Açıklaması:

Sınıf içi tartışmaların etkili olabilmesi için, tartışmaları yöneten sınıf öğretmeni aşağıdaki noktaları dikkate almalıdır; • Sınıf öğretmeni, eğitsel, mesleki ya da kişisel ve sosyal alanda öğrencilere iletilmesi gereken bilgilerle ilgili herhangi bir problemi sınıfa getirmeli, bu konuda öğrencilerin düşünce ve duygularını açıklamalarına olanak sağlamalıdır. Böyle bir durumda sınıf küçük gruplara ayrılıp (5-7 kişilik) durumu her grubun kendi içinde tartışması ve sonra grup sözcülerinin grubun görüşünü açıklaması istenebilir. 108 Rehberlik • Her bireyin öznel dünyası, yaşantıları farklı olduğu için herhangi bir konudaki olgulara karşı tepkisi kendine özgü ve başkalarından farklı olabilir. Bu nedenle “her öğrencinin görüşüne saygı göstermek” ilkesi benimsenmelidir ve sınıf üyelerinin birbirlerine saygılı davranmaları için gerekli ortam yaratılmalıdır. • Bilginin sınıfta paylaşılması didaktik bir yöntemle ders anlatma şeklinde, soyut ve kuru bir biçimde olmamalıdır. Bilgi verirken öğrencilerin tartışmaya katılması sağlanmalı, kendi yaşantıları arasında ilişki kurmalarına ve birbirlerinin yaşantılarını paylaşmalarına fırsat verilmelidir. • Grupta birkaç öğrencinin tartışma zamanını tekellerine alıp diğerlerini kendi duyuş ve düşünüşlerini kabule zorlanmalarına engel olunmalıdır. • Grup tartışmalarına herkesin katılmasını sağlamaya çalışılmalıdır. Sınıfın bir köşesinde sessiz oturan ve görüşlerini söylemekten çekinen öğrencilere de konuşma olanağı sağlanmalıdır. • Sınıf öğretmeni, tartışmalarda mümkün olduğu kadar kendi görüş, duyuş ve değer yargılarını gruba aşılamaktan kaçınmalıdır. Ancak öğrenciler sorduğu takdirde konuyla ilgili görüşlerini samimi ve doğru olarak açıklamalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum