Reklamcılık Deneme Sınavı Sorusu #1201693

Marka kavramı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Reklam bir marka kimliği yaratılmasına ve sürdürülmesine katkı sağlar.

Marka kimliğinin tüketici tarafından algılanan hali, marka imajıdır.

Marka imajı, markanın soyut ve somut özelliklerinin bir bütününden çok; bütünün tüketici tarafından algılanan bölümüdür.

Her markanın hem fiziksel hem de duygusal boyutları bulunmaktadır.

Tüketicinin inançları, kültürü, değerlerine göre farklılaşan; kimi zaman reklamlarda ön plana çıkarılan, markanın fiziksel boyutlarıdır.


Yanıt Açıklaması:

Marka İlişkisi: Reklamla bir marka kimliği yaratılmasına, sürdürülmesine, vb. katkı sağlanmaktadır. Marka kimliğinin tüketici tarafından algılanan hali, marka imajıdır. Marka imajı, markanın soyut ve somut özelliklerinin bir bütününden çok; bütünün tüketici tarafından algılanan bölümü anlaşılmalıdır. Çamaşır deterjanından çiklete; parfümden, bankaya, meşrubata kadar her markanın hem fiziksel hem de duygusal boyutları bulunmaktadır. Markanın fiziksel boyutları, ambalajı, ebatları, şekli, rengi, ağırlığı, vb. gibi beş duyuyla algılanabilen özellikleri ifade edilmektedir. Tüketicinin inançları, kültürü, değerlerine göre farklılaşan; kimi zaman reklamlarda ön plana çıkarılan, markanın duygusal boyutlarıdır. Tüketicinin, marka imajına, coşkulu, sevimli, olgun, vb. nitelikle ifade etmesine, marka kişiliği adı verilmektedir. Marka ilişkisi, markanın imajında, tüketicinin marka ile ilişkilendirdiği, markaya atfettiği, hatta, markayı ondan ibaret varsaydığı, özel duygusal bağ ifade edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum