Sağlık Alanında İstatistik Deneme Sınavı Sorusu #700835

Değişkenler arasındaki ilişkinin derecesinin tespiti işlemine ne ad verilir?


Regresyon analizi

Korelasyon analizi

Tek yönlü varyans analizi

Basit Doğrusal Regresyon analizi

Çoklu Doğrusal Regresyon analizi


Yanıt Açıklaması:

Regresyon analizi: İki ve daha fazla değişken arasındaki matematiksel bağıntıyı denklemlerle ifade etmek ve değişkenlerin birbirlerinden etkilenme biçimini ve büyüklüğünü ortaya koymak için yararlanılan bir istatistiksel yöntemdir.

Korelasyon analizi: Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü, derecesini ve önemini ortaya koyan istatistiksel yöntemdir.

Tek yönlü varyans analizi: İki ya da daha fazla ortalamanın eşitliğini, varyansları kullanarak test etmeye yarayan bir yöntemdir.

Basit Doğrusal Regresyon analizi: Y bağımlı değişken ve X bağımsız (belirleyici) değişken olmak üzere iki değişken arasındaki sebep-sonuç ilişkisini doğrusal bir model ile ortaya koyan yöntemdir.

Çoklu Doğrusal Regresyon analizi: Bir bağımlı değişken ile bu değişkenin değişimi üzerinde etkide bulunan p sayıda bağımsız değişken arasındaki ilişkinin düzeyini belirleyen yönteme ise çoklu korelasyon analizi denilmektedir. Genellikle çoklu regresyon ve korelasyon analizi birlikte ele alınan ve hesaplamaları birlikte yapılan karma yöntemlerdir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum