Sağlık Bilimlerinde Ve Yönetiminde Etik Deneme Sınavı Sorusu #953742

Çıkar çatışması ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Sağlık kurumlarında yaygın yaşanmaktadır. 

Bir kişinin görevleri ya da çıkarlarında bir ikilem olduğunda meydana gelir.

C¸ıkar çatışmalarındaki ikilem, yerine getirilmesi gereken görevlerin iki veya daha fazla kişiye ya da kuruma karşı bir yükümlülük olmasıyla ortaya çıkar.

Bir çıkar çatışmasındaki ikilemin bilinen klasik örneği, bir karar vericinin aynı zamanda o kuruma sağlık hizmetleri sunan diğer kurumun da karar vericisi olduğunda beliren çıkar çatışmasıdır.

Görevler birbiri ile çatışsa da yönetici her iki kuruma ait görevini de yerine getirir.


Yanıt Açıklaması:

C¸ıkar çatışmaları sağlık kurumlarında yaygın yaşanan yönetsel etik konular arasındadır. Bir kişinin görevleri ya da çıkarlarında bir ikilem olduğunda çıkar çatışması meydana gelir. C¸ıkar çatışmalarındaki ikilem yerine getirilmesi gereken görevlerin iki veya daha fazla kişiye ya da kuruma karşı bir yükümlülük olmasıyla ortaya çıkar ve bir görevi yerine getirmek diğer görevi yapmayı imka^nsızlaştırır. Bir çıkar çatışmasındaki ikilemin bilinen klasik örneği bir karar vericinin aynı zamanda o kuruma sağlık hizmetleri sunan diğer kurumun da karar vericisi olduğunda beliren çıkar çatışmasıdır. Görevler birbiri ile çatıştığı için yönetici her iki kuruma ait görevini yerine getiremez. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum