Sağlık Bilimlerinde Ve Yönetiminde Etik Deneme Sınavı Sorusu #952153

Aşağğıdakilerden hangisi seçeneklerin birçoğunun veya hepsinin iyi olduğu ve birisi seçildiğinde diğerlerinden vazgeçilmesinin gerektiği durumlarda yaşanan ikilemlere örnektir?


Bir kamu görevine atamada, aynı okuldan ve aynı diploma derecesiyle mezun olan, yapılan sınavlarda da aynı performansı gösteren iki aday arasından
birisinin tercih edilmesi.

Borcu ödemek için hırsızlık yapmayı düşünmeme.

Doğal güzelliği ve tarihî niteliği olan bir yere köprü veya baraj yapılması ile ilgili bir kararın verilmesi durumunda, bazı vatandaşların karardan memnun olması, bazılarının ise çevreyi olumsuz etkileyeceğini düşünerek karara karşı çıkması.

Bir kamu görevlisi, amcasının arsasının da bulunduğu bir yerin kamulaştırılmasına karar verecek bir kurulun içinde yer almasına rağmen toplantıya katılmaması.

Bir kurumda performansa dayalı sistemin başlatılması karşısında çok çalışan insanların itiraz etmemesi diğer insanların bu sistemin başlatılmasının haksızlık olduğunu düşünmesi.


Yanıt Açıklaması:

Seçeneklerin birçoğunun veya hepsinin iyi olduğu ve birisi seçildiğinde diğerlerinden vazgeçilmesinin gerektiği durumlarda yaşanan ikilemlerdir. Bu durumda tarafsız yaklaşım ve kriterlerle iyilerin arasından en iyiyi belirlemek gerekmektedir.

Örnek: Bir kamu görevine atamada, aynı okuldan ve aynı diploma derecesiyle
mezun olan, yapılan sınavlarda da aynı performansı gösteren iki aday arasından
birisinin tercih edilmesi...

Yorumlar
  • 0 Yorum