Sağlık Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #723839

Küreselleşmenin sağlık hizmetlerine etkisi göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Sağlık profesyonellerinin göç etme faktörleri göz önüne alındığında, iten faktörler asgari düzeyde etkiliyken, çeken faktörler son derece etkilidir.

Ar-Ge çalışmaları gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerde yer aldığı için bu ülkelerdeki ilaç ve aşı üretimleri daha çok kendi toplumlarının ihtiyaçlarına yönelik alanlara yoğunlaşmaktadır.

Küreselleşmenin sağlık üzerine bir diğer olumlu etkisi, günümüze kadar gerek ilaç gerekse aşılarda gerçekleştirilen inovasyonların, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bunlara ulaşmasını kolaylaştıran fiyatlarda sunulması olmuştur

Birçok gelişen ekonomide, küreselleşme ve ecza sektörü ilişkisinin, ithalat, fiyat ve masraflarda düşüşe, yerli üretim ve ihracatta artışa sebep olduğu da iddia edilmektedir.

DSÖ, gelişmiş ülkelerdeki artan yaşam süreleri ve büyüyen yaşlı nüfuslar da göz önüne alındığında, sağlık mesleklerindeki bu ihtiyacın ve eğilimin gelecek yıllarda azalmasını öngörmektedir. Birçok gelişen ekonomide, küreselleşme ve ecza sektörü ilişkisinin,  yerli üretim ve ihracatta düşüşe;  ithalat, fiyat ve masraflarda artışa sebep olduğu da iddia edilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sağlık profesyonellerinin göç etme faktörlerinde itici ve çekici faktörler birlikte etkilidir. Gelişmiş ülkelerde artan yaşlı nüfusu dolayısıyla sağlık profesyonellerine duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Gerek ilaç ve gerekse aşılarda gerçekleştirilen inovasyonlar daha çok gelişmiş ülkelerde sağlandığı için, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bunlara ulaşmasını zorlaştıran fiyatlarda sunulmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum