Sağlık Hizmetleri Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #492449

Aşağıdakilerden hangisi işletme ile müşteri arasındaki ilişkinin oluşturulmasındaki aşamalardan biri değildir?


Temel Pazarlama

Tepkisel (Reactive) Pazarlama

Dikey Pazarlama

Sorumlu Pazarlama

Proaktif Pazarlama


Yanıt Açıklaması:

İşletme ile müşteri arasındaki ilişkinin oluşturulmasında beş farklı aşama bulunmaktadır. Kotler (2000) bu aşamaları aşağıdaki gibi açıklamıştır.

- Temel Pazarlama: İşletmeler en basit şekliyle mal ya da hizmetleri satar, fakat satış sonrasını hiçbir şekilde takip etmez.

- Tepkisel (Reactive) Pazarlama: İşletmeler mal ya da hizmetleri sattığında, sorun ya da şikâyet olduğunda kendilerini aramalarını ister.

- Sorumlu Pazarlama: İşletmeler satış yapıldıktan kısa bir süre sonra alıcıya telefon, sms veya İnternet yoluyla ulaşarak hizmetin tatmin edip etmediğini sorar. Bu bilgi işletme performansının artırılması için işletmeye yardımcı olur.

- Proaktif Pazarlama: İşletmelerin satış bölümleri, müşterilerle zaman zaman iletişim kurarak, yeni geliştirilecek hizmet ya da mevcut hizmetin kullanımını artırmak için öneriler alır.

- Katılımcı (Partnership) Pazarlama: İşletmeler faaliyetlerini daha iyi yapabilmek için müşteri tatminini, ihtiyaçlarını ve değer yargılarını göz önünde bulundurarak müşteriler ile sürekli birlikte çalışır.

Yorumlar
  • 0 Yorum