Sağlık Hizmetleri Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #493468

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir hizmet farklılaştırma stratejisi için göz önüne alınması gereken kriterlerden değildir?


Önem

Algı

Benzersizlik

Sürdürülebirlik

Çevre


Yanıt Açıklaması:

İyi bir hizmet farklılaştırma stratejisi için aşağıda sıralanan kriterlerin göz önüne alınması gerekir:
Önem: İzlenilen farklılaştırma stratejisinin müşteri için önemli olması gerekir. Örneğin sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi sağlık çalışanları için taviz verilmemesi gereken bir unsurdur. Ancak, kalitesi yükseltilmiş bir sağlık hizmeti tüketici nazarında çok az bir değere sahipse veya tüketici söz konusu iyileşmeyi anlayamıyor ise kaliteyi yükseltme üzerine kurulu farklılaştırma stratejisi kendisinden beklenilen avantajı sağlayamayacaktır. Bu söylenenlerden sağlık hizmetlerinin kalitesi yükseltilmemelidir anlamı kesinlikle çıkarılmamalıdır. Sunulan sağlık hizmetlerinin teknik ve algılanan kalite boyutları bilindiğinde, sağlık hizmeti kullanıcılarının değerlendiremedikleri teknik kalite boyutu sağlık kurumu ve sağlık çalışanlarının sorumluluğundadır. Ancak, sağlık hizmeti sunucularının daha iyi değerlendirebildikleri daha az bekleme veya kendilerine söylenilen zaman dilimi içinde hizmet almaya başlamaları gibi algılanan kalite unsurları üzerinde yapılan iyileşmeler sunulan sağlık hizmetlerini farklılaştırma stratejisinin başarılı olmasına daha fazla katkıda bulunacaktır.
Algı: Bu unsur birinci unsur olan ‘önem’ ile çok yakından ilgilidir. Farklılaştırma stratejisi ile hizmette yapılan bir değişiklik müşteri tarafından algılanabilmelidir. Bu durumda müşterilerin görebilecekleri, duyabilecekleri ve sağlık hizmeti alımı s ırasında algılayabilecekleri, hizmet alma sürecini kolaylaştıran ve memnuniyeti artıran değişimler daha başarılı olacaktır.
Benzersizlik: Hizmette yapılan değişiklik sonucunda ilgili hizmetin, rakiplerin sunduklarından farklı olması gerekir. Eğer, hastaları kapıdan karşılayarak hizmet sunumu alımı süresince hastaya eşlik eden hasta hostesliği uygulaması rakip hastaneler tarafından da uygulanıyor ise bu, hizmeti farklılaştırdığımız anlamına gelmemektedir. Rekabetin ve değişimlerin her geçen gün ve çok hızlı bir şekilde yaşandığı sağlık sektöründe hizmeti farklı sunabilmenin yolları sürekli olarak araştırılmalıdır. Bu süreçte, insan kaynakları, teknoloji ve politikalardaki değişimler sürekli takip edilmelidir.
Sürdürülebilirlik: Farklılaştırma strateji sonucunda hizmet sunumunda yapılan değişikliğin sürekliliğinin olması gerekir. Rakip hastaneler yapıyorlar diye, bir sağlık kurumu da aynı hizmeti verir ancak mali, insan gücü ve teknolojik imkanlarından ötürü belirli bir süre sonra o hizmeti sunmaktan vazgeçerse bu durum sağlık kurumunun tüketiciler nazarında inandırıcılığını kaybetmesine neden olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum