Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #710774

Kıyaslama türleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Kıyaslamada ürün ya da hizmetler doğrudan karşılaştırılabilir. 

Kıyaslama ayrılan araç-gerece göre yapılabilir.

Kıyaslama odaklanılan noktaya göre ayrılır.

Kıyaslama seçilen ortağa göre ayrılır.

Kıyaslamada en iyi birim örnek alınabilir.


Yanıt Açıklaması:

Kıyaslama seçilen ortağa göre dörde ayrılır:
1. İşletme içi kıyaslama: Bir organizasyondaki en iyi birimin örnek alınmasıdır. Her türlü iş süreci, fonksiyon, ürün veya hizmet karşılaştırma konusu olabilir.
2. Rekabetçi kıyaslama: Doğrudan rakipler arasında yapılan kıyaslama çalışmasıdır. Örneğin bir hastanenin başka bir hastaneyi kendine kıyas ortağı olarak almasıdır.
3. Fonksiyonel kıyaslama: İşletmenin doğrudan rakibi olan veya olmayan işletmelerin fonksiyonel alanlardaki faaliyetleri ile ilgili kıyaslamadır. Örneğin pazarlama, insan kaynakları gibi.
4. Genel kıyaslama: Dünya çapında sektör veya konu farkı gözetilmeksizin bir işi, bir süreci, bir ürün/hizmeti en iyi gerçekleştiren, konusunda ün kazanmış, başarılı olduğu kabul edilen örneğin araştırılmasıdır.
Odaklanılan noktaya göre kıyaslama üçe ayrılır.
1. Süreç odaklı kıyaslama: Kıyas ortağının seçilen bir süreci nasıl gerçekleştirdiği incelenir. Sürecin hem kendisi hem de sonuçlarına odaklanılır.
2. Performans odaklı kıyaslama: Ürün/hizmetin doğrudan karşılaştırılması yapılır. Fiyat, pazara teslim zamanı, güvenilirlik, teknik özellikler gibi.
3. Stratejik kıyaslama: Bu tip kıyaslama işlemsel düzeyde değil, yeni hizmet geliştirme, yeni pazarlara girme gibi organizasyonel stratejiler, temel yetenekler gibi konularda yapılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum