Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #750308

Daha çok epidemiyolojik saha araştırmalarında kullanılan, evreni önce coğrafi durum, nüfus yoğunluğu gibi herhangi bir özelliğine göre alt gruplara ayıran olasılıklı örnekleme yöntemi hangisidir?


Sistematik örnekleme

Çok aşamalı örnekleme

Tabakalı örnekleme

Küme örnekleme

Basit tesadüfi örnekleme


Yanıt Açıklaması:

Basit tesadüfi örnekleme: O¨rnek seçimi için önce evrenden örneğe kaç birimin seçilmesi gerektiğine karar verilir, yani örnek büyüklüğü hesabı yapılır, sonra yönteme geçilir. Basit tesadüfi örneklemede önce evrendeki tüm birey ya da birimlere birer sıra numarası verilerek bir evren listesi hazırlanır. O¨rneğin, 5000 kişiye ait hasta dosyası evreninde araştırma planlanırken gerekli olan örnek büyüklüğünün 500 kişi olacağı hesaplanmış olsa evrendeki hangi dosyaların bu 500 arasında yer alması gerektiğine karar vermek için bu yöntem kullanılabilir.

Sistematik örnekleme: Sistematik örneklemede evrendeki birim sayısı gene listelenerek her birime bir sıra numa- rası verilir. Daha sonra evrendeki birim sayısı örnekte yer alacak birim sayısına bölünerek örneklem aralığı bulunur. Tesadüfi bir başlangıç numarası saptandıktan sonra her k

Yorumlar
  • 0 Yorum