Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1194275

Aşağıdakilerden hangisi Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 31. maddesidir?


Tabipler, diş tabipleri ve dişçiler yapacakları her nevi ameliye için hastanın, hasta küçük veya tahtı hacirde ise veli veya vasisinin evvelemirde muvafakatını alırlar.

Kişilik değeri kural olarak birbirinden bağımsız ve birbirine tercih edilmeksizin kişiliği oluşturan yapı taşlarından ibarettir. Ancak bunlardan sadece bir tanesi vardır ki, tüm kişilik değerleri onunla kaimdir; bu değer kişinin “hayatıdır”. Zira kişi, kişilik hakları ve ona dâhil değerler, kişinin fiziken varlığını sürdürmesine, kısaca sağ olmasına, yaşamasına bağlıdır.

Rıza alınırken hastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında bilgilendirilip aydınlatılması esastır.

Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır.

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalar yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 31. maddesinde; “Rıza alınırken hastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında bilgilendirilip aydınlatılması esastır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükümde rızanın alınmasında en önemli husus, hastanın veya kanuni temsilcisinin tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğidir.

Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun uyarınca; “Tabipler, diş tabipleri ve dişçiler yapacakları her nevi ameliye için hastanın, hasta küçük veya tahtı hacirde ise veli veya vasisinin evvelemirde muvafakatını alırlar.” Buna ilave olarak Hasta Hakları Yönetmeliği’nde; “Kanunda gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, kimse, rızası olmaksızın ve verdiği rızaya uygun olmayan bir şekilde tıbbi ameliyeye tabi tutulamaz.” ile “Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası gerekir.” hükümleri yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum