Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1247822

Hekimin sözleşmeden kaynaklanan hukuki sorumluluğunun doğabilmesi için hasta ile akdettiği vekâlet sözleşmesinin hükümlerini ihlal etmesi gerekmektedir. Vekâlet sözleşmesinin yükümlülükleri nelerdir?

  1. Hekimin sır saklama yükümlülüğü,
  2. Hastayı aydınlatma yükümlülüğü,
  3. Hastaya sadakat ve özen gösterme,
  4. Bilgi ve belgeyi kayda geçirme yükümlülüğü,
  5. Gerektiğinde tedavinin süreci hakkında bilgi verme ve hesap verme yükümlülüğü,
  6. Hastasının içinde bulunduğu sağlık problemlerinden kurtulması için gerekli tedaviyi yapma yükümlülüğü,


I, II, III ve IV

I, II, III, IV, V ve VI

I, II, IV ve VI

I, II, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Sözleşmenin İhlali: Hekimin sözleşmeye dayanan sorumluluğunun doğmasının bir diğer koşulu da sözleşme hükümlerinin ihlal edilmesidir. Gerçekten de hekimin sözleşmeden kaynaklanan hukuki sorumluluğunun doğabilmesi için hasta ile akdettiği vekâlet sözleşmesinin hükümlerini ihlal etmesi gerekmektedir. Vekâlet sözleşmesi, en genel manada hekime, hastasının içinde bulunduğu sağlık problemlerinden kurtulması için gerekli tedaviyi yapma yükümlülüğü getirmektedir.

Ancak vekâlet sözleşmesi yalnızca bu yükümlülüğü getirmemekte, aynı zamanda hekime sır saklama, hastayı aydınlatma, hastaya sadakat ve özen gösterme, bilgi ve belgeyi kayda geçirme, gerektiğinde tedavinin süreci hakkında bilgi verme ve hesap verme gibi yükümlülükleri de getirmektedir. Hekimin, bahse konu bu yükümlülüklerden herhangi birini olumlu ya da olumsuz bir davranışı ile ihlal etmesi sözleşmenin ihlali kapsamında kabul edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum