Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1124978

 I. Her insan, ayrımcılık yapılmaksızın yeterli tıbbi bakım görme hakkına sahiptir.

II.  Hasta her zaman yararına en uygun biçimde tedavi edilmelidir

III.  Uygulanan tedavi genel kabul gören tıbbi ilkelere uygun olmalıdır.

IV. Hastalar  tıbbi hizmetlerde kalitenin sağlanmasında sorumluluklarını kabul etmelidir

Aşağıdakilerden hangisinde Bali Bildirgesi'nde hastaların kaliteli tıbbi bakım hakkına ilişkin düzenlemeler bir arada verilmiştir?


I, II, III

I, IV

Yalnız IV

I, II

III, IV


Yanıt Açıklaması:

Bali Bildirgesinde Kaliteli Tıbbi Bakım hakkına ilişkin aşağıdaki düzenlemeler yer alır:

1.  Her insan, ayrımcılık yapılmaksızın yeterli tıbbi bakım görme hakkına sahiptir.

2.  Her hasta herhangi bir dış müdahale olmaksızın özgürce klinik ve etik kararlar verdiğini bilen bir hekim tarafından bakılma hakkına sahiptir.

3.  Hasta her zaman yararına en uygun biçimde tedavi edilmelidir. Uygulanan tedavi genel kabul gören tıbbi ilkelere uygun olmalıdır.

 4.  Kalitenin sağlanması her zaman sağlık bakım sisteminin bir parçası olmalıdır. Özellikle hekimler tıbbi hizmetlerde kalitenin sağlanmasında sorumluluklarını kabul etmelidir.

5.  Özellikle tedavi bakımından hizmet sınırlılığı olan durumlarda potansiyel hastalar arasında bir seçim yapılması gerekiyorsa bu seçimin bütün hastaların hakkını dikkate alarak eşit bir şekilde yapılması gerekir. Bu seçim tıbbi ölçütlere göre ve ayırım yapılmaksızın yapılmalıdır.

 6.  Hasta, sağlık bakımı sürekliliği hakkına sahiptir. Hekimin hastayı tedavi eden diğer sağlık kurumları ile koordinasyon sağlama yükümlülüğü vardır. Hekim ileri tedavi endikasyonu olan durumlarda hastaya yeterli destek ve tedavi için seçenekler sunmadan, uygulanmakta olan tedaviyi sonlandıramaz.

Dolayısıyla doğru yanıt A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum