Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1194266

Ergin, ayırt etme gücüne sahip, kısıtlı olmayan kişiye ne denir?


Tam ehliyetli

Tam ehliyetsiz

Sınırlı ehliyetli

Sınırlı ehliyetsiz

Resmi ehliyetli


Yanıt Açıklaması:

Tam ehliyetli: Ergin, ayırt etme gücüne sahip, kısıtlı olmayan kişi

Tam ehliyetsiz: Ayırt etme gücünden yoksun kişi

Geçerli bir rızadan söz edebilmek için, tıbbi müdahaleye rızasını beyan eden hastanın ehil olması, ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. Tam ehliyetli ve sınırlı ehliyetliler ile sınırlı ehliyetsizler, her türlü tıbbi müdahaleye tek başlarına rıza gösterebilmektedir.

Tam ehliyetsizler ise ayırt etme gücüne sahip olmamaları nedeniyle rıza açıklamasında bulunamayacaklarından, rızanın bu kişiler adına kanuni temsilcilerinden alınmış olması gerekmektedir (sy. 66).

Resmî ehliyetli sağlık personelinin, kanunun kendilerine tanımış olduğu özel yetkileri kullanarak sağlık sebebiyle bulaşıcı hastalıkları önlemek maksadıyla aşı yapmaları veya bir salgın hastalığın önlenmesi için karantina tedbirlerini uygulamaları tıbbi müdahale anlamındadır. Bu noktada böylesine bir tıbbi müdahaleye maruz kalan kişilerin rıza göstermemiş olması, müdahaleyi hukuka aykırı bir duruma sokmamaktadır. Müdahalenin gerçekleştirilmesinde üstün nitelikteki kamu yararı hedeflendiğinden, somut örneklerde verildiği gibi başka bir hukuka uygunluk sebebi ortaya çıkmaktadır (sy.71)

Yorumlar
  • 0 Yorum