Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #398796

Aşağıdakilerden hangisi hukuka uygunluk nedenlerinin ortak özelliklerinden biri değildir?

 


Bir hukuka uygunluk nedeninin varlığı hâlinde fiil kanuni tanımdaki unsurları gerçekleştirse de hukuka aykırı değildir.

 

Hukuka uygunluk nedenleri belli Sartlar altında ve ölçülü olmak kaydıyla bir başkasının hukuki alanına müdahale hakkı verir.

 

Hukuka uygunluk nedenlerini mahkeme belirler.

 

Hukuka uygunluk nedenleri aynı olayla ilgili olarak birbirinden bağımsız veya birbirinin yanında uygulanacak şekilde birleşebilirler.

 

Hukuka uygunluk nedenlerinin belirlenmesinde tüm hukuk düzeninin göz önünde bulundurulması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Hukuka uygunluk nedenlerinin ortak özellikleri su şekilde sıralanabilir: - Bir hukuka uygunluk nedeninin varlığı hâlinde fiil kanuni tanımdaki unsurları gerçekleştirse de hukuka aykırı değildir. - Hukuka uygunluk nedenleri belli Sartlar altında ve ölçülü olmak kaydıyla bir bas-kasının hukuki alanına müdahale hakkı verir. - Hukuka uygunluk nedenlerinin belirlenmesinde tüm hukuk düzeninin göz önün-de bulundurulması gerekir. Hukuk düzeninin tekliği/bütünlüğü ilkesinin zorunlu bir sonucu olarak, bir fiilîn hukukun bir sahasında hukuka uygun, diğerinde hu-kuka aykırı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, yazılı olsun veya olmasın, hukuka aykırılığı kaldıran nedenler hukuk düzeninin tamamı göz önün-de bulundurularak belirlenmelidir. - Hukuka uygunluk nedenleri aynı olayla ilgili olarak birbirinden bağımsız veya birbirinin yanında uygulanacak şekilde birleşebilirler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum