Sağlık Kurumları Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #470886

Aşağıdakilerden hangisinde sağlık kurumlarında etkili bir performans değerlendirme sistemi tasarlama sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurlar bir arada verilmiştir?

I. İş tanımlarını  güncelleme

II. Performans değerlendirme formlarını tasarlama

III. Görev standartlarını belirleme

IV. Görev saatlerini yapılandırma


I ve II

II ve IV

I, II ve IV

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Sağlık kurumlarında etkili bir performans değerlendirme sistemi tasarlama sürecinde aşağıdaki aşamalara dikkat etmek gerekir:

  • İş tanımlarını güncelleme: Sağlık örgütleri, görev ve sorumlulukların değişkenliği sebebiyle etkinliklerini artırmak için çalışma biçimlerini sürekli olarak yeniden biçimlendirmelidirler.
  • Performans değerlendirme formlarını tasarlama: Yöneticiler, çalış anların geliş imine destek olmak amacıyla iş  performanslarını  ölçmeleri durumunda daha fazla işe özel formlara ihtiyaç duymaktadırlar.
  • Görev standartlarını belirleme: Bu aşamada üç teknikten bahsedilir. Birincisi mühendislik tekniğidir. Bu teknik ölçülebilir çıktıları  ya da iş  hedeflerini içerir ve standartlar belirlenirken zaman-hareket etüdü gibi çalışmalardan faydalanılır. İkinci olarak inceleme tekniğinden bahsedilebilir. İnceleme; öznel, rutin olmayan, nesnel olarak ölçümü zor ve davranış–tutum ağırlıklı  görevler için uygundur. Üçüncüsü hedef belirleme tekniğidir. Hedef belirleme, iş standartları  oluşturmak için kullanılabilen, amaç tabanlı  bir tekniktir. Rutin olmayan, tekrarlanmayan, nesnel görevler içindir.
  • Görev ve sorumlulukların ağırlıklarını tanımlama: Öncelikli görevlerin neler olduğunu belirlemek içindir. Doğru cevap D’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum