Sağlık Kurumları Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #432300

Bağımsız kuruluşlarca yapılan değerlendirmeler ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


ISO sertifikasyonu hastane performansını hastane fonksiyon ve amaçlarına göre değil, uluslararası standartlara uygunluğa göre ölçen bir değerlendirme yöntemidir.
ISO Standartları hastane performansından çok yönetimsel prosedürlerle ilgili olduğu için standartları sağlık bakımıyla ilişkilendirmek zordur.
Yapılan çalışmalar genellikle ISO belgeli hastanelerin performansının bu belgeye sahip olmayan hastanelerden daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Akreditasyon sağlık kuruluşları dışında tarafsız ve bağımsız bir dışsal kuruluşun sağlık hizmetleri ile ilgili olarak geliştirdiği objektif standartlara uyumu kontrol ederek karar vermesi işlemidir.
Akreditasyon programları hastane performansını özellikle sağlık hizmeti için geliştirilmiş standartlar açısından ölçer.

Yanıt Açıklaması: Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı 843 hastaneden 112 tanesi ISO sertifikasına sahiptir, ancak bu belgeye sahip hastanelerin yatak doluluk oranı, yatak devir hızı, yatak devir aralığı, toplam gelirin toplam gideri karşılama oranı, hasta şikayetleri gibi finansal ve finansal olmayan performans göstergelerinin bu belgeye sahip olmayan hastanelerden anlamlı şekilde farklılık göstermediği görülmüştür.
Yorumlar
  • 0 Yorum