Sağlık Kurumları Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #479614

Aşağıdakilerden hangisi karşılıklı düzeltme mekanizmasını açıklar?


Daha çok kişiye bağlı olan, belirli kurallara bağlanması zor, yaratıcılığın ağır bastığı ve çoğu kez bilinmeyenlerle dolu bir ortamda yapılan stratejik nitelikteki seçim işlemi ile ilgilidir.

Örgütte yapılacak işlerin kapsamları ve süreç programlanır, şartnameler hazırlanır ve süreçler birbiri ile koordine edilir. Laboratuvar, hasta giriş ve çıkış prosedürlerinin tanımlanması buna örnek olarak verilebilir vermesi ve sonuçları kontrol etmesi biçiminde yapılmaktadır.

Bir kanodaki kürekçilerin lideri onlara ne yapmalarını söyleyerek onları koordine eder. Hemşirelik hizmetleri yöneticisinin klinik hemşire ile ilişkisi bu koordinasyon mekanizmasına örnek olarak verilebilir.

İşi yapan insanların doğrudan ve karşılıklı olarak sağladıkları koordinasyon biçimidir. Kürek çeken bireylerin birbirlerine bakarak hızlarını ayarlamaları gibi basit bir bilgi alışverişine dayanır.

Bu türden kararlar, örgütler problem daha önceden öngöremediği ve söz konusu probleme nasıl yanıt verebileceklerini bilmedikleri zaman verilir.


Yanıt Açıklaması:

Karşılıklı düzeltme: İşi yapan insanların doğrudan ve karşılıklı olarak sağladıkları koordinasyon biçimidir. Kürek çeken bireylerin birbirlerine bakarak hızlarını ayarlamaları gibi basit bir bilgi alışverişine dayanır. İş yapan bireyler arasında hiyerarşik bir sıralama olmadığında rahatça kullanılır. Bir hasta bilgisinin informel olarak iki doktor arasındaki paylaşımı buna örnek olarak verilebilir. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum