Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1260501

Bir tabak ve üzerine kapanan bir kapaktan oluşan farklı büyüklüklerdeki cam veya özel plastikten yapılmış malzemeler olup içlerine besiyeri dökülerek bakteri vb. organizmaların kültürleri yapılan laboratuvar malzemesine ne ad verilir? 


Pens

Pipet

Petri kabı

Pipet kutusu

Piset


Yanıt Açıklaması:

Pens: Maşa veya cımbız gibi metalden yapılmış, uçlarının iç kısımları dişli olan gereçtir. Elle tutulması mümkün olmayan veya steril çalışılması gereken bazı durumlarda materyalleri tutmak için kullanılır.
Petri kabı: Farklı büyüklüklerde olan cam veya özel plastikten yapılmış malzemelerdir. İçlerine besiyeri dökülerek bakteri vb. organizmaların kültürleri yapılır. Bir tabak ve üzerine kapanan bir kapaktan oluşur.
Pipet: Sıvı hâldeki maddeleri belli hacimlerde çekmeye yarayan cam borulardır. Cam pipetler (büllü pipet, mohr pipeti, serolojik pipetler, sulandırma pipetleri), mikropipet, semiotomatik pipetler ve dispensırlar (sıvının eşit hacimlerde dağıtımını sağlayan aletler) olmak üzere farklı tipleri vardır.
Pipet kutusu: Normal cam pipetleri sterilizasyona göndermek ve kırılmasını önlemek için kullanılan pipetlerin sığabileceği uzunlukta silindir şeklinde, ağzı kapaklı metal kutudur. Kutunun tabanında gazlı beze sarılmış pamuk bulunur.
Piset: Distile su yada yıkanma çözeltisi kullanımı için gerekli olan ve plastikten yapılmış kaplardır. İstenilen hacme ulaşmak için sıkılarak kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum