Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1354193

Aşağıdakilerden hangisi tıbbi cihaz piyasaya arz edildikten sonra yapılması gerekenlerden birisi değildir?


Üreticiler piyasada bulunan tıbbi cihazları için “piyasaya arz sonrası klinik takip” sistemi kurmak ve işletmek zorundadırlar.

Üreticiler tıbbi cihazın kullanıldığı kliniklerden gelen şikâyetler, teknik servise en sık yapılan arıza başvuruları, kalibrasyon hataları, etiket veya kullanım kılavuzu yanlış anlaşılmaları gibi tüm geri bildirimleri toplamalı ve analiz etmelidir.

Üreticiler eğer gerekiyorsa tasarım veya üretim süreci dâhil tüm zorunlu değişiklikleri tıbbi cihaza ve ona ait dokümanlara yansıtmalıdır.

Tıbbi cihazlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı yaptırım kararları alamaz, ancak cihazın üretildiği ülke yaptırım kararı alabilmektedir.

Olumsuz olaya konu olan cihaz ile ilgili olarak inceleme başlatılmalı ve Sağlık Bakanlığı durum hakkında bilgilendirilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Üreticiler piyasada bulunan tıbbi cihazları için “piyasaya arz sonrası klinik takip” sistemi kurmak ve işletmek zorundadırlar. Tıbbi cihazın kullanıldığı kliniklerden gelen şikâyetler, teknik servise en sık yapılan arıza başvuruları, kalibrasyon hataları, etiket veya kullanım kılavuzu yanlış anlaşılmaları gibi tüm geri bildirimleri toplamalı ve analiz etmelidir. Üreticiler eğer gerekiyorsa tasarım veya üretim süreci dâhil tüm zorunlu değişiklikleri tıbbi cihaza ve ona ait dokümanlara yansıtmalıdır. Tıbbi cihazlar ile ilgili Sağlık Bakanlığı (TITCK) yaptırım kararları alabilir. Olumsuz olaya konu olan cihaz ile ilgili olarak inceleme başlatılmalı ve Sağlık Bakanlığı durum hakkında bilgilendirilmelidir. Seçeneklerde Sağlık Bakanlığı’nın yaptırım kararı alamamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum