Sağlıklı Yaşam Deneme Sınavı Sorusu #1022709

Dünya Sağlık Ör­gütü tarafından 18-64 yaş arasındaki yetişkinler için kalp damar sistemi üzerinde büyük etkisi olan koşu gibi aerobik aktivitelerin en az ne kadar sürmesi önerilmektedir?


10 dakika

20 dakika

30 dakika

60 dakika

90 dakika


Yanıt Açıklaması:

Dünya Sağlık Örgütüne göre, 18-64 yaş arasındaki yetişkin bireylerin, fiziksel aktiviteye katılım sonucunda olumlu sağlık çıktılarına ulaş­maları için 4 temel kriter vardır ve bu kriterlerin sağlanması durumunda, fiziksel aktivitenin sağla­dığı faydalara bireyler ulaşabilirler:

  • 18-64 yaş arasındaki yetişkinler, hafta bo­yunca en az 150 dakikalık orta şiddetli fi­ziksel aktiviteye ya da 75 dakikalık yüksek şiddetli fiziksel aktiviteye katılmalıdırlar. Yapılacak etkinlik, bu iki şiddetin kombi­nasyonu olarak da tasarlanabilir.
  • Kalp damar sistemi üzerinde büyük etkisi olan koşu gibi aerobik aktiviteler, en az on dakika sürecek şekilde tasarlanmalıdır.
  • Sağlık çıktılarının artması için yetişkinler yapacakları orta şiddetli fiziksel aktiviteyi 300 dakikaya, yüksek şiddetli fiziksel akti­viteyi ise 150 dakikaya kadar çıkarabilirler. Yapılacak etkinlik, bu iki şiddetin kombi­nasyonu olarak da tasarlanabilir.
  • Ağırlık kaldırmak gibi kas güçlendirici ak­tiviteler, büyük kas gruplarını içermeli ve haftada en az iki gün yapılmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum