Sanayi Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1345398

Aşağıdaki çemberimsi modelde piyasa dengesine ilişkin ifadelerden hangisi yanlıştır?


Firmaların yüksek fiyat isteklerini uygulayabildikleri bölge, firmaların müşterileri için rekabet etmek zorunda kalmadıkları bölgedir.
Firmaların yüksek fiyat isteklerini uygulayabildikleri bölge, her bir firma kendi sınırları içinde monopolcü bir güce sahiptir.
Firmaların yüksek fiyat isteklerini uygulayabildikleri bölge, monopolcü gücü kar maksimizasyonu için kullanır.
Modelde bir firma sattığı ürünün fiyatını arttırdığında ciddi Pazar payı ve gelir kaybı yaşamaktadır.
Modelde bir firma sattığı ürünün fiyatını arttırdığında rakip firmalar bir reaksiyon göstermektedir.

Yanıt Açıklaması: Firmaların yüksek fiyat isteklerini uygulayabildikleri bölge, firmaların müşterileri için rekabet etmek zorunda kalmadıkları bölgedir. Bu bölgelerde her bir firma kendi sınırları içinde monopolcü güce sahiptir ve bu gücü kâr maksimizasyonu için kullanır. Fakat firma fiyat düşürdükçe daha geniş bir coğrafik alana yani daha büyük bir tüketici grubuna, satış yapma fırsatı elde eder. Bu durumda firmaların potansiyel müşterilerinin yaşadığı bölgeler çakışmakta ve firmalar arası rekabet başlamaktadır. Bu bir çeşit dirsekli talep modelidir. Daha önce de değindiğimiz bu modele göre, bir firma sattığı ürünün fiyatını arttırdığında rakip firmalar bir reaksiyon göstermemekte ve dolayısıyla ciddi pazar payı ve gelir kaybı yaşamaktadır. Fakat aynı firma sattığı ürünün fiyatını düşürdüğünde rakipleri de aynı davranış ile karşılık vermekte ve yine ciddi gelir kaybı yaşamaktadır. Fakat fiyat düşürme kararı alan firma rakiplerinin maliyet fonksiyonlarını bilmemesi sebebiyle bir belirsizlik içinde kalabilir. Eğer rakip firmalar yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalıyorlarsa fiyat rekabetine girişemeyecekler ve sonunda fiyat kıran firma kârlılık elde edecektir. Bu sebeple dirsekli talep modelindeki sonuçlar ile yer seçimi modelindeki tüketicilerin karşı karşıya kaldıkları dirsekli talebin sonuçları ciddi benzerlikler taşımaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum