Sayısal Fotoğraf Baskı Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #663311

Bazı fotoğraf makineleri içeresinde yer alan “Sensor Clean” seçeneğinin işlevi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmektedir?


Makine aracılığı ile çekilen fotoğrafların renk düzenlemelerini yapar.

Makine aracılığı ile çekilen fotoğrafları hareketli bir biçimde görüntülemeye yardımcı olur.

Fotoğrafların istenildiği gibi kişisel bir veri depolama alanı oluşturulmasına yardımcı olur.

Makine içerisinde yer alan ayna sistemini algılayıcının ortaya çıkabileceği şekilde geriye çekmeyi sağlayan bir menüdür.

Makinenin çekim sırasında görseli kaydeden kişiye sunduğu seçenekler menüsüdür.


Yanıt Açıklaması:

Temizleme yaparken odanın toz zerrecikleri ile dolu bir oda olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Objektif içindeki ve ayna açık durumda iken ayna mekanizması civarındaki tozlardan da kurtulmak gerekiyor, çünkü algılayıcının temizlediği zannedilirken, birkaç çekim yaptıktan sonra bu tozlar ayna hareketi ile aynen gene algılayıcının üzerine konabilirler. Bunun için makinelerin bazılarında bulunan ve ayna sistemini algılayıcının ortaya çıkabileceği şekilde geriye çekmeyi sağlayan “Sensor clean” menüsünü seçmeden önce, objektifin bağlandığı bayonete takılan kapağı kaldırıp içeriye güçlü bir hava püskürtme cihazı ile üfleyerek tozları dışarı atmakta fayda var. “Sensor clean” seçeneği olmayan makinelerde ilk akla gelen yöntem olan “pozlamayı B (Bulb) moduna alıp algılayıcı temizleme yöntemi” pek tavsiye edilmeyen bir yöntem. Çünkü B modundayken elektronik olarak kızaklanmış ayna mekanizmasına dokunma ve bozma tehlikesi söz konusu. Ayrıca, makine B modunda pozlarken açık olduğu için algılayıcı elektrik olarak şarjlı bir konumda olduğundan normalde çektiğinden daha fazla toz çekebilecektir. Doğru seçenek D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum