Sembolik Mantık Deneme Sınavı Sorusu #444740

F: a top oynayacaktır.
G: a kayak yapacaktır.
H: Hava güneşlidir.
K: Hava bulutludur.
L: Hava karlıdır.

Yukarıdaki çeviri anahtarına göre
((H˅K)→F(Ayşe))˄(L→G(Gamze))˄((H˅K˅L)˄ ( ̴ F(Fatih))˄ ( ̴ G(Fatih)) sembolik önermesinin günlük hayatta karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?


Hava güneşli veya bulutlu ise Ayşe top oynayacaktır. Hava karlı ise Gamze kayak yapacaktır. Fatih hava güneşli de karlı da, bulutlu da olsa ne kayak yapacaktır ne de top oynayacaktır.

Hava güneşli ise Ayşe top oynayacak bulutlu ise oynamayacaktır. Fatih ve Gamze hava karlı ise kayak yapacaklardır.

Hava güneşli veya bulutlu ise Ayşe top oynayacak Gamze ise top oynamayacaktır. Hava güneşli de karlı da bulutlu da olsa Fatih ne kayak yapacak ne da top oynayacaktır.

Ayşe ve Gamze hava güneşliyse top oynayacak, Fatih hava bulutluysa kayak yapmayacaktır.

Ayşe hava güneşli olursa top oynayacak, Gamze ise Ayşe top oynarsa top oynayacaktır. Fatih hava bulutlu ise kayak yapmayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

((H˅K)→F(Ayşe)) kısmını incelediğimizde hava güneşli de bulutlu da olsa Ayşe’nin top oynayacağını bildirmektedir. Daha sonra gelen (L→G(Gamze)) kısım ise hava karlı ise Gamze'nin kayak yapacağı manasına gelmektedir. Ve son olarak
((H˅K˅L)˄ ( ̴ F(Fatih))˄ ( ̴ G(Fatih)) kısımı bize Fatih’in hava bulutluda karlıda güneşlide olsa ne top oynayacağını ne de kayak yapacağını söylemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum