Sembolik Mantık Deneme Sınavı Sorusu #472244

Çözümleyici çizelge yöntemiyle sonlu sayıda bir grup önermenin birlikte tutarlı olduğunu göstermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?


Kök noktasından başlayarak, çıkarımı oluşturan önermeleri yazarak oluşturulan çizelgede en az bir açık dal oluşturulmalıdır.

Çözümleyici çizelge yöntemi ile önermelerin geçerliliğini denetlerken tikel-evetleme kuralının tikel-özellemeye öncelik verilmelidir.

Kök noktasından başlayarak, öncüllerde ve sonucun değilinde ad sembolleri yerine birer eleman yazarak oluşturulan ifadeleri yazarak oluşturulan çizelge oluşturulmalıdır.

Ad sembolleri yerine elemanların konmasıyla elde edilen ifadeleri, kök noktasından itibaren alt alta yazar ve ardından model oluşturma kurallarına göre ilerlenmelidir.

Çözümleyici çizelge yöntemi ile doğruluk değeri denetlemesinde tümel-nicelemenin açılımı kuralının tikel-nicelemenin açılımı kuralına öncelik verilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Çözümleyici çizelge yöntemiyle sonlu sayıda bir grup önermenin birlikte tutarlı olduğunu göstermek için, bu önermelerden ad sembolleri yerine elemanların konmasıyla elde edilen ifadeleri, kök noktasından itibaren alt alta yazar ve ardından model oluşturma kurallarına göre ilerleriz. Çizelgede tamamlanmış ve açık bir dal olması durumunda, bu dala göre bu önermeleri birlikte doğru yapan bir model oluşturabileceğimizden, bu önermeler birlikte tutarlıdır. Çizelge tamamlandığında tüm dallar kapanıyorsa, bu önermelerin tümünü doğru yapan bir model yoktur ve dolayısıyla bu önermeler birlikte çelişiktir.

Yorumlar
  • 0 Yorum