Sendikacılık Deneme Sınavı Sorusu #1071262

Türkiye'deki sendikaların sorunları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Sendikacılık, bir hareket olma özelliğini kazanmış dolayısıyla salt örgütlenme düzeyinde kalmamıştır.

Özelleştirmelerle birlikte sendikalar, kamu sektöründeki sağlam ve güvenli zeminlerini
daha da arttırmıştır. 

Kamu sektöründe örgütlenmek, özel sektörde örgütlenmeye göre görece olarak daha zordur.

Siyasi alandaki parçalanmışlık sendikal yapıda da bölünmelere neden olmaktadır.

Türkiye’de sendikalar siyaseti etkilemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sendikalar, ağırlıklı olarak kamu sektöründe örgütlü bulunmaktadır. Ancak 1980’li yıllardan itibaren özelleştirmelerin hız kazanmasıyla birlikte sendikalar önemli bir üye kaybına uğramaya başlamıştır. Kamu sektöründe örgütlenmek, özel sektörde örgütlenmeye göre görece olarak daha kolaydır. Ancak sendikalar bu kolay ve güvenli örgütlenme alanlarını kaybederken özel sektörde de eski ve güçlü bir örgütlenme deneyimi ve birikimine sahip olmadıkları için yeni üye kazanmak konusunda zorlu bir mücadele vermektedirler.
• Sendikalar, emekten yana bir toplumsal hareketin parçası olmak yerine, üyelerinin çıkarlarına yönelik politikalar üretmekten öteye geçemeyen çıkar örgütleri olarak kalmışlardır. Bir başka deyişle sendikacılık, bir hareket olma özelliğini kazanamamış; salt örgütlenme düzeyinde kalmıştır.
• Sendikalar, siyasal bilinci yetersiz ve siyasal görüşleri siyasi partiler arasında dağılmış bulunan bir işçi tabanına dayalı olduğu için, kendi aralarında da bölünmüşlerdir. Bir başka ifadeyle Avrupa ülkelerinde sendikalar siyaseti etkilerken, Türkiye’de siyaset sendikaları etkilemekte; siyasi alandaki parçalanmışlık sendikal yapıda da bölünmelere neden olmaktadır. Bu bölünmüş yapı ise sendikal gücün azalmasına neden olmaktadır.

Türkiye’de kamu sektörü sendikacılığın lokomotifi durumundadır. Ancak özelleştirmelerle birlikte sendikalar, kamu sektöründeki sağlam ve güvenli zeminlerini
kaybetmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum