Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Deneme Sınavı Sorusu #831028

2009 yılında IMF tarafından yayımlanan ve 103 ülkeden 140 finansal gözetim otoritesini kapsayan bir anket çalışmasına göre aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru bilgilerin dışında kalır?


Düzenleyici ve denetleyici otoritelerin en önemli gelir kaynakları Merkez Bankası fonları ve sektör için getirilen işlem ücretleridir. Sermaye piyasasını düzenleyen kurumların %45’inde ise ikinci en önemli gelir kaynağı bütçeden verilen paylardır.

Kuzey Amerika istisna edilirse kurumların %70’inden fazlasında yönetim organı üyelerinin görev süreleri dolmadan görevden alınmaları yasayla yasaklanmıştır.

Sigorta sektörünü düzenlemekle ilgili birimlerin yaklaşık %5’i sermaye piyasası, %5’i bankacılık otoritesi içinde, %20’si ise Maliye Bakanlığı içinde örgütlenmiştir.

Ülkelerin %60’ında atama prosedürleri kanunla belirlenmiştir ve genellikle hükümet/başbakan tarafından atama yapılmaktadır. Kurul üyeleri ise genellikle 8 - 10 yıllık bir süre için atanmaktadır.

Bağımsız otorite şeklinde örgütlenenlerden %75’inin denetleme/gözetim faaliyetlerinde, %58’inin ise düzenleme faaliyetinde işlevsel bağımsızlığı vardır.


Yanıt Açıklaması:

Söz konusu nakete göre Ülkelerin %60’ında atama prosedürleri kanunla belirlenmiştir ve genellikle hükümet/başbakan tarafından atama yapılmaktadır. Kurul üyeleri ise genellikle 8-10 yıllık değil 4-6 yıllık bir süre için atanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum