Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Deneme Sınavı Sorusu #855721

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Kamuyu bilgilendirme konusunda sorumlu olan kişilerdendir?

I.Şirketin üst düzey yöneticileri ve ortaklar

II.Bağımsız denetçiler

III.İşlem yapanlar

IV.Aracı kuruluşlar


I,II

II,III

I,II,III

II,III,IV

I,II,III,IV


Yanıt Açıklaması:

Kamuyu bilgilendirme konusunda sorumlu olan kisiler ise;
Şirketin üst düzey yöneticileri ve ortakları: Şirketin üst düzey yöneticileri ve ortakları, kamuya açıklanan bilgilerin sağlıklı bir muhasebe sisteminin ürettiği bilgiler olmasından, doğruluğundan, şirketin finansal durumu ve performansını gerçeğe uygun bir şekilde yansıtıyor olmasından sorumludur. Kamuya açıklanan bilgiler, menfaat sahiplerine sunulmadan önce hâkim ortakların, üst düzey yöneticilerin, finansal işlerden sorumlu kişilerin ve iç denetçilerin denetim ve onayından geçmiş olmalıdır.
Bağımsız denetçiler: Kamuya sunulacak bilgilerin işletmenin kendi iç denetim ve onayından geçmesinden sonra, bağımsız ve tarafsız dış denetçiler tarafından denetlenmesi ve denetleme sonucunda ortaya
çıkan mali tablo ve raporların kamuya duyurulması da menfaat sahiplerinin işletmeye olan güveninin artmasına neden olacaktır.

İşlem yapanlar: Sermaye piyasasında işlemgören ya da kamuya açıklama yapmakla yükümlü olan (banka gibi) kuruluşların ortaklık paylarınınbelli bir oranın altına düşmesi ya da üstüne çıkması yahut hisse senetlerinin belli kişiler tarafından
alınıp-satılması hâlinde kamuya bu durumun duyurulması konusunda işletme yönetimi kadar bu kişiler de sorumlu tutulmuştur.
Düzenleme ve denetleme yetkisi olan otoriteler: Zaman zaman düzenleme ve denetleme yetkisi olan otoriteler aracılığıyla da kamunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Örneğin, sermaye piyasasında işlem gören işletmelere ilişkin mali tablo ve raporlar ilgili düzenleme ve denetim otoritesine iletilmekte, iletilen bilgiler ilgili otorite tarafından kamuya sunulmaktadır.
Aracı kuruluşlar: Aracı kuruluşlar, aracılık faaliyetlerini yürütürken yatırımcıları yeterli düzeyde bilgilendirmeli, yatırımcıların sağlıklı karar alabilmelerine imkân sağlamalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum