Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #386774

Halka arz yoluyla yapılan satışlar için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Satış esas ve usulleriyle ilgili Kurul’un tebliğiyle düzenlenmiştir.

Arz yoluyla yapılan satışlarda payları alanlar bedelleri tam ve nakit ödemek zorundadır.

Sermaye piyasası araçlarının, kural olarak satış esnasında alıcıya teslim edilmesi gerekir.

Payların belirli koşullar dâhilinde nominal değerinin üzerinde ya da altında bir fiyatla satılmasını ihraççı ortaklıktan talep edebilecektir.

Kurul, satış süresi içinde satılamayan payların tamamının satın alınacağının ve bedelinin ödeneceğinin ihraççı ortaklığa karşı taahhüt edilmesini ilgililerden isteyemez.


Yanıt Açıklaması:

Sermaye piyasası araçlarından paylarla ilgili özel bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Satış süreci sonunda payların tamamının satılamaması ihtimal dahilindedir. Bu durum sermaye piyasası aracının fiyatını olumsuz yönde etkileyebilecek ve ihraççının ihtiyaç duyduğu fonu elde edememesi sonucunu doğuracaktır. Bu tür olumsuzlukları bertaraf etmek amacıyla, Kurul, satış süresi içinde satılamayan payların tamamının satın alınacağının ve bedelinin ödeneceğinin ihraççı ortaklığa karşı taahhüt edilmesini ilgililerden isteyebilir. Bu surette, satışın gerçekleştirilememesinin olası olumsuzlukları engellenebilecektir. Yine Kurul, yatırımcıların korunması amacıyla, payların belirli koşullar dâhilinde nominal değerinin üzerinde ya da altında bir fiyatla satılmasını ihraççı ortaklıktan talep edebilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum