Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #912175

Derecelendirme Kuruluşlarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Kredi derecelendirmesiyle, işletmelerin risk durumları ve ödeme kabiliyetleri değerlendirilir. 

Derecelendirme yaptırılması kural olarak zorunludur.

Derecelendirme faaliyeti, kredi derecelendirmesi ve kuruluş kanununa uyum derecelendirmesi olarak iki unsur üzerinde gerçekleştirilir.

İşletmelerin kurumsal yönetim ilkelerine riayet etmemeleri halinde, kendilerine idari para cezası gibi yaptırımlar uygulanabilir. 

Derecelendirme kuruluşları tarafından işletmelere verilen notların yatırımcının yatırım kararlarına etkisi yoktur.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı doğrudur. Kredi derecelendirmesi, işletmelerin risk durumları ve ödeme kabiliyetleri veya borçluluğu temsil eden sermaye piyasası araçlarının anapara, faiz ve benzeri yükümlülüklerinin vadelerinde karşılanabilirliğinin derecelendirme kuruluşu tarafından değerlendirilmesine yönelik faaliyettir B şıkkı yanlıştır. Derecelendirme yaptırılması kural olarak ihtiyaridir. Yani işletmelerin derecelendirme yaptırması yönünde bir zorunluluk yoktur. Ancak kurul tarafından gerekli görülen durumlarda derecelendirme yaptırılması zorunlu hâle gelebilir. Öte yandan derecelendirme kuruluşları, işletmelerin talebi olmadan da derecelendirme yapabilmektedir. C şıkkı yanlıştır. Derecelendirme faaliyeti, kredi derecelendirmesi ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum derecelendirmesi olarak iki unsur üzerinde gerçekleştirilir. D şıkkı yanlıştır. Kurumsal yönetim ilkeleri, esas itibariyle hukuk kuralları gibi, işletmelerin riayet etme mecburiyeti olan kuralları içermez. Başka bir deyişle işletmelerin kurumsal yönetim ilkelerine riayet etmemeleri, işletmeye hukuki yaptırımların uygulanması sonucunu doğurmaz. E şıkkı yanlıştır. Derecelendirme kuruluşları tarafından işletmelere verilen notlar, piyasaya fon arz edecek olan yatırımcının yatırım kararlarının belirlenmesinde etkili olmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum