Sermaye Piyasası Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1112436

Katılımcı Sıfatıyla Yatırımcı kavramına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Esas itibarıyla yatırımcılar, bir ihraççının menkul kıymetlerine yatırım yaptıkları takdirde katılımcı sıfatına sahiptirler.

Bu esnada yatırımcılar, yatırım yapılan menkul kıymetin ni- teliğine göre farklı hukuki ilişkiler içinde olacaktır. O¨rneğin; halka açık anonim ortaklık pay senedine yatırım yapıldığında hissedarlık ilişkisi doğarken, tahvil yahut bonoya yatı- rım yapıldığında alacak-borç ilişkisi ortaya çıkmaktadır.

Yatırımcının katılımcı sıfatı ile hareket etmesi durumunda, ihraççılar ile arasında; ön- celikle asimetrik bilgi sorunu vuku bulacaktır.

Yatırımcılar, ihraççılara göre gerek ken- dileri hakkında gerekse ihraç ettikleri menkul kıymetler üzerinde daha fazla bilgi sahibi olacaklarından; bu konumlarını kötüye kullanmaları olasıdır.

Diğer bir sorun ise yatırım- cıların, ortaklık kontrolünde meydana gelen değişimler konusunda haksız uygulamalara maruz kalmalarından kaynaklanır.


Yanıt Açıklaması:

İhraççılar, yatırımcılara göre gerek ken- dileri hakkında gerekse ihraç ettikleri menkul kıymetler üzerinde daha fazla bilgi sahibi olacaklarından; bu konumlarını kötüye kullanmaları olasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum