Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1314108

I. Aileyle görüşme sürecinde önceden randevu alınmalı, süre belirtilmeli, aile zorlanmamalı, ev, yaşantı, konuşma, giyim gibi farklılıklar nedeniyle ailenin sıkıntıya girmesine neden olunmamalıdır. 

II. Öğretmenin alacağı tanıma bilgileri, söylentilere değil, aile bireylerinden, birinci ağızdan alınan bilgilere, çocuk ve aileyle ilgili ilişkilerdeki dikkatli gözlem ve incelemelere dayalı olmalıdır. 

III. Öğretmen, sınıfını oluşturan çocukların ailelerini, gerektiğinde izin alıp ziyaret ederek de çok iyi tanımalıdır. 

IV. Aileyle ilgili okul kayıtları, iyi tutulmak koşuluyla, tanımanın bir aracı olarak kullanılabilir. 

Yukarıdakilerden hangileri öğretmen - aile ilişkisiyle ilgili doğru ifadelerdir?


Yalnız II

II ve III

II ve IV 

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Öğretmen, sınıfını oluşturan çocukların ailelerini, gerektiğinde izin alıp ziyaret ederek de çok iyi tanımalıdır. Bu tanıma, daha sonraki değişikliklerin izlenmesi yoluyla güncel tutulmalı, öğretmen olası ise, değişiklikleri olmadan önce bilmeye çalışmalıdır.
Öğretmenin alacağı tanıma bilgileri, söylentilere değil, aile bireylerinden, birinci ağızdan alınan bilgilere, çocuk ve aileyle ilgili ilişkilerdeki dikkatli gözlem ve incelemelere dayalı olmalıdır. Okulla ailenin ilişkisi, okulun aileye, ailenin okula taşınması yoluyla ne kadar sıklaştırılırsa, bu bilgilerin çokluğu ve gerçekliği de o kadar artacaktır. Aileyle ilişkide, elektronik mektup ve telefonların da her durum için sık kullanılması, tanımaya hizmet edecektir.
Aileyle görüşme sürecinde önceden randevu alınmalı, süre belirtilmeli, aile zorlanmamalı, ev, yaşantı, konuşma, giyim gibi farklılıklar nedeniyle ailenin sıkıntıya girmesine neden olunmamalıdır. Öğretmen, gerektiğinde yoksul aileleri ziyarete giderken son derece sade, sıradan bir giyimle, aileyle bu farkı azaltıp, onları rahatlatmaya çalışmalıdır. Öğretmenle ilişkide sıkıntı çeken aileler için, okulun çevreye, çevrenin okula taşınması sürecinde, aileye fark ettirilmeden ilgilenilmeli, ortak konular üzerinde özellikle aileyi dinleyerek yakınlık kurulmaya çalışılmalıdır.
Aileyle ilgili okul kayıtları, iyi tutulmak koşuluyla, tanımanın bir aracı olarak kullanılabilir. Bunlar da güncelleştirilmelidir. Kayıtlar, ailece doldurulan formlar da olabilir. Bu durumda ailenin yanıt vermekten kaçındığı ya da yüzeysel yanıtlarla yetindiği konular, görüşme, gözlem, inceleme yollarıyla açıklığa kavuşturulmalıdır. Öğretmenin her öğrenci için gözlem notları tutması hem eksik bilgilerin tamamlanması hem de önlemsel modelin kullanılması için yararlı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum