Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1207839

Aşağıdakilerden hangisi konulan kurallara uyulması durumunda bireylerin ve sınıfın düzeltme ve gelişme yeteneğini zayıflatır?


Beklenen davranış için emir vermesi

Beklenen davranışın en alt düzeyini göstermesi

Koyulan kurallarla güç düzeninin sağlanması

Sınıf kurallarının yeterince ve az sayıda olması

İstenen davranışın görülmesinin yasaklarla ifade edilmesi


Yanıt Açıklaması:

Gereğinden çok kural zararlı olur. Çok kuralı öğrenmek, izlemek, uymak zor­dur, insan çok sınırlanmış olur. Sınıf kuralları da yeterince ama az sayıda olma­lıdır. Kurallar amaç değil araçtır. Çok ender durumda, kurallara uymak amaç­lardan uzaklaştırıyorsa, kural esnetilebilir; ama yine de uygulanması iyidir. Az sayıda kural önemli görülür, kolay uygulanır.

Kuralların bir özelliği, beklenen davranışın en alt düzeyini göstermesidir. Bu, insanlarda kayıtsızlık, çaba azlığı oluşturabilir. Örneğin;

Geçmek için bir dersten beş üzerinden iki alınmasının yeterliliği, böyle sonuçlar doğurabilir.

Bu, daha fazla ve daha iyinin yapımını engelleyebilir. Kurala uymak yeterli olunca, bireylerin ve örgütün düzeltme ve gelişme yeteneği zayıflar. Kurallar bu bilinçle uygulanmalıdır. Kuralların rastgele yazılıp söylenmemesi gerekir. Bu iletişim, kurala uymayı sağlayıcı biçimde olmalıdır. Yasak şeklindeki kurallar, genellikle yasağa karşı tepki oluşturur. Emir ve yasak bildiren kurallar yerine, olumlu ve izin verilen davranış­lar şeklinde kurallar koymak, uyulmalarını kolaylaştırır. Doğru yanıt B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum