Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1314475

Bilgisayar kullanımı eğitim süreci için birçok açıdan işlevseldir. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kullanımının eğitim sürecindeki olumlu işlevlerinden birisi olarak ifade edilemez?


Öğrencinin bilgisayar üzerinden deneme testi çözerek kendi eksik ve yanlışlarını görmesi.

Öğretmenin verdiği ödev için kütüphane veritabanından elektronik kaynakları taraması

Yabancı dil dersi için dinleme ve konuşma becerilerini geliştirici videolara erişmesi ve alıştırmalar yapması

Öğrencinin ders kapsamında mevcut koşullarında gidip görme şansının olmadığı müzeleri ve önemli tarihi eserleri incelemesi.

Öğrencinin matematik ödevlerinde hata payını en aza indirmek için en temel işlemlerde bile bilgisayar programlarını kullanması.


Yanıt Açıklaması:

Bilgisayar ve onunla birlikte kullanılan araçlar, öğrenme sürecini kısaltır, düzeltme ve geliştirmeyi sistemlileştirip kolaylaştırır, özdenetimi sağlar, başkalarına gereksinimi azaltır, yaparak, yaşayarak öğrenme fırsatı verir, sorumluluğu çoğaltır, bilgi ve örneğe ulaşmayı, ondan yararlanmayı kolaylaştırır. Uygulama, çözümleme, birleştirme, değerlendirme geliştirme türü hedef davranışlara ulaşma, bu tür araçlarla daha kolay olur, çalışmaların çoğaltılıp çeşitlendirilmesi fırsatları oluşur. Ama bilgisayar teknolojisinin her şey olduğu da düşünülmemelidir. Bilgisayar, verdiklerimizi geri verdiğinde iyi bir kopyacı, ama sizin becerilerinizi geliştirmede sizin işinizi yaptığında iyi bir aldatıcıdır. Çünkü gelişmesi, öğrenmesi, düşünmesi, yapması, yanılması, bozması, düzeltmesi, sonunda hedef davranışlara ulaşması gereken bilgisayar değil, öğrencidir. Bilgisayarlar, öğrencinin bilgiye ulaşmasında yardımcı, destek, yol gösterici, kolaylaştırıcı olmalıdır. Plânların özellikle hazırlık bölümünde, öğrenci hazırlıkları için bilgisayarlar “kısa süre alma” ve “bulma” açılarından bol olanaklar sunar. Uygulama ve pekiştirme süreçlerinde bol örnekler, yapıp bozma, dönüt ve düzeltme işleri için de idealdirler. Bu açıdan düşünüldüğünde, öğrencinin bilgisayar üzerinden deneme testi çözmesi ya da yabancı dil dersi için alıştırma yapması onun özdenetimini sağlamasını ve başkalarına gereksinimini azaltmasını sağlar. Fiziksel olarak erişimi mümkün olmayan bilgilere çeşitli kütüphanelerin elektronik veri tabanları aracılığıyla ya da müzelerin bilgisayar tabanlı uygulamaları aracılığıyla erişimini mümkün kılar. Ancak, öğrencinin belirli bir süre içinde en az hatayla matematik işlemlerini gerçekleştirebilecek dikkat becerisini kazanmasının amaçlandığı ödevlerde bu işlemlerin bilgisayar programı aracılığıyla yapılması, gerekli becerilerin kazanımı konusunda olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum