Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1130694

Aşağıdaki okul ile çevre arasındaki faaliyetlerden hangisi diğerlerinden farklıdır?


Her­hangi bir eğitsel kol etkinliğinin çevre birimlerinde sergilenmesi

Olumsuz davranışların yoğun olarak sergilendiği belirlenen bir sokakta, bu davranışların olumlularının vurgulandığı küçük bir tiyatro sahnelenmesi

Okul velilerinden olan bir edebiyatçıya okulda imza günü düzenlenmesi

Okulun toplumdaki projelere gönüllü olarak destek sağlaması

Okulda yakın çevredeki bir soruna ilişkin kampanya başlatılması


Yanıt Açıklaması:

Okulun görevi, çevresini de eğitmektir. Ortak eylem plan­larının iki uygulama biçimi, okulun çevreye, çevrenin okula taşınmasıdır. Okulun çevreye taşınması, okuldaki öğrenci bilgi, davranış ve etkinliklerinin, çevrenin eğitimi ve öğrenilenlerin uygulanması için çevreye götürülmesidir. Her­hangi bir eğitsel kol etkinliğinin çevre birimlerinde sergilenmesi bu tür çabalara örnektir. Olumsuz davranışların yoğun olarak sergilendiği belirlenen bir sokakta, bu davranışların olumlularının vurgulandığı küçük bir tiyatro veya canlandırma, sokakta oturanların çoğunun katılıp izleyebileceği bir saatte, onlara tek tek haber verilip davet de edilerek gerçekleştirildiğinde hem öğrenciler kendi yararlarına bir etkinlik gerçekleştirecek hem de sokak insanları eğitilmiş olacaktır.

Çevrenin okula taşınması hem çevrenin olumlu yanlarından okulu yararlan­dırmak hem de okuldaki uygar yaşamı çevreye görgü ve yaşantı yoluyla sergi­lemek açılarından önemlidir. Bu da iki yönlü olarak uygulanabilir: Birinci yön, çevrenin birikiminden okulu yararlandırmaktır. Özellikle çevrenin gelişmişlik düzeyi yükseldikçe, çevrede, dersler ve ders dışı etkinlikler için katkı getirebilecek bilgi, uygulama, görgü ve diğer birikimlerini okulda sergileyecek kişi ve kurumlar çoğalır. Bunlardan kaynak kişi olarak yararlanmak yanında, çevrede bunlara ait olanaklardan okul ve öğrencilerin yararlandırılması da planlanmalıdır. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum