Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1314502

Hedef davranış için aşağıdakilerden hangileri söylenebilir?
  • I.Öğrencilerde, öğretim uygulamasından sonra görülmek istenen davranışlardır.
  • II.Çeşitli düşünürlerce sınıflamaları, bilişsel, devinsel ve duyuşsal şeklinde gruplandırılmıştır.
  • III.Hedef davranışın, hem bilişsel, hem duyuşsal hem de devinsel yanı olabilmektedir.
  • IV.Öğrencilerin göstermeleri beklenen hedef davranışlarla gösterdikleri hedef davranışlar arasındaki fark, kazandırılması gereken hedef davranışları gösterir.
  • V.Hedeflerin belirlenmesinde, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri esas alınmalı, hedefler bu düzeyleri geliştirici olmalıdır.


I, II, III, IV, V

I, II, III, IV

II, III, IV, V

I, II, III, V

I, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Hedef davranışlar, öğrencilerde, öğretim uygulamasından sonra görülmek istenen davranışlardır. Bunların çeşitli düşünürlerce sınırlamaları yapılmıştır. Günümüzde en yaygın bilineni, bilişsel, devinsel ve duyuşsal şeklinde gruplananıdır. Bu ayırım, incelemeyi kolaylaştırmak içindir, yoksa aynı hedef davranışın, hem bilişsel, hem duyuşsal hem de devinsel yanı vardır. Uygulamada buna göre hedef ve davranış yazılırken, bilişsel basamaklar esas alınarak, duyuşsal ve devinsel yanlarla bütünleştirilerek yazılır. Hedef davranış yazacak olan öğretmen, Türk Milli Eğitimi’nin, okul tür ve düzeyinin, dersin amaçlarını önüne almalı; dersin amaçlarını, bunlara uygun hedefler şeklinde ayrıntılamalıdır. Hedeflerin belirlenmesinde, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri esas alınmalı, hedefler bu düzeyleri geliştirici olmalıdır. Bu amaçla öğretmenlerin, okulun açılışından önce öğrencileri bir hazır bulunuşluk testinden geçirmesi gerekir. Sınıf, bu test sonucuna göre gruplara ayrılabileceği gibi, daha uygun koşullar oluşturulabilirse, bireysel öğretim düzenlemeleri de yapılabilir. Öğrencilerin o ders amaçları ve hedefleri açısından, gösterdiği hedef davranışlar belirlendikten sonra, göstermeleri gereken hedef davranışlardan bunlar çıkarılır, geriye kazandırılması gereken hedef davranışlar kalır. Bu eğitim gereksinimleri, öncelikler gözetilerek sıraya konur.

Yorumlar
  • 0 Yorum