Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1314468

"Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere kendi programlarını hazırlamalarında bir takım esneklikler tanımıştır." Aşağıda verilen örneklerden hangisi öğretmenin bu esneklikleri dikkate aldığını göstermektedir?


Müzik dersinde, öğretmenin sınıfındaki tüm öğrencilerinden kusursuz bir şekilde solfej yapmasını beklemesi.

Coğrafya dersinde, öğretmenin konuya bulundukları şehirin ve bölgenin coğrafi özelliklerini anlatarak başlaması.

Bilgisayarla ilgili hazır bulunuşlukları yüksek öğrencilerin bulunduğu bir sınıfta, bilgisayar öğretmenin tüm konuları plandaki gibi ayrıntılı işlemesi.

Biyoloji dersinde öğretmenin, sürüngenlerin dolaşım ve sindirim sistemlerini ve Latince kavramlarını öğrencilere öğretmesi.

Öğretmenin öğrencilerden coğrafya sınavı için, tüm ülkelerin nüfus sayılarını ve doğal kaynaklarını bilmelerini talep etmesi.


Yanıt Açıklaması:

Millî Eğitim Bakanlığı, program hazırlanırken nelerin nasıl yapılabileceğini, öğretmenlere tanınan program esnekliklerini belirlemiştir. Program hazırlanırken, onun öğrenciye göre olma esnekliği gözetilmelidir. Bu yapılmayıp gereksiz zorlamalara gidilirse, öğrenci önüne konan hedeflere ulaşamayacağını düşünürse, ilgisini yitirir, dersine yönelmez, okula gelmemeyi seçebilir, dersten kopabilir. Dolayısıyla müzik dersinde bir öğretmenin sınıfındaki tüm öğrencilerden kusursuz bir solfej yapmasını beklemesi bu esneklikler kapsamında değerlendirilemez. Bakanlıkça gönderilen ders programındaki ünite ve konularla bunların sıralarına da uyma zorunluluğu yoktur. Bunlardaki her konunun programa alınması gerekmeyebileceği gibi, programlara alınanların süreleri de kitap ya da bakanlık programındaki genişlikte olmayabilecektir. Yani öğrencilerin bilgisayar kullanma konusunda hazır bulunuşlukları yeterliyse, öğretmen başlangıç seviyesindeki konulara daha az zaman ayırabilir. Öğrencilere, bir süre sonra değişebilecek, herhangi bir kaynakta bulunabilecek, sahip olunması bir yarar sağlamayacak gereksiz bilgiler vermek yerine, hedef davranışlara götürücü bir eğitim esas alınmalıdır. Kitaplarda yer alan çok konu ve bilginin ezberlenmesi yerine az konu ve bilgi, birbirinden kopuk ve yararsız bilgiler yerine gerçek yaşamla ve birbirleriyle ilişkilendirilmiş bilgi, zihinde saklanmaya değil, kullanılmaya dönük bilgi yeğlenmelidir. Bu açıdan D ve E seçeneklerindeki örneklerde de öğretmenin söz konusu esneklikleri dikkate aldığı söylenemez. Yakından uzağa ilkesi gereği, programda başlangıç noktası olarak yakın çevre alınmalı, onun tanınıp geliştirilmesine öncelik verilmelidir. B seçeneğindeki örnek bu kapsamda değerlendirilebilir. Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum