Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1218544

Aşağıdakilerden hangisi grubun büyüklüğü ve öğrenme arasındaki ilişkiyle ilgili yanlış bir bilgidir?


Küçük gruplarda etkileşim büyük gruplara oranla daha fazladır.

Küçük gruplar özellikle büyük grupların veya sınıfın çalışma konularının yardımcı görevlerini yerine getirmede etkilidir.

İkili gruplamalar, uzman/acemi yaklaşımı ya da eşlerin bir araya gelmesi üzerine tasarlanmış kavramaya yönelik öğrenme çalışmalarını arttırmada sık sık kullanılır.

4’lü küçük gruplandırma ile 8’li büyük gruplandırma, sınıflarda sıklıkla rastlanan grup türleridir.

Üçlü gruplandırma özellikle problem çözme açısından sıklıkla tercih edilir. 


Yanıt Açıklaması:

Sınıf yapısının en önemli özelliklerinden birisi, sınıftaki biçimsel grupların büyüklüğüdür. Gruplama ve öğrenme ile ilgili araştırmalar ile kuramsal ve deneysel çalışmalar, grubun büyüklüğü ve öğrenme arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bu araştırmalara göre:
• Küçük gruplarda etkileşim büyük gruplara oranla daha fazladır.
• Büyük gruplamalar, sorumluluğu grup üyelerine yaydıklarından tartışmaya katılımı engeller.

• İkili gruplamalar, uzman/acemi yaklaşımı ya da eşlerin bir araya gelmesi üzerine tasarlanmış kavramaya yönelik öğrenme çalışmalarını arttırmada sık sık kullanılır. İkili gruplandırmada birebir öğretim de söz konusu olabilir. Ortak acemi eşler, problem çözmede ve beyin fırtınasında daha etkilidirler.
• Üçlü gruplandırma özellikle problem çözme açısından ağır şekilde eleştirilir. Üçlü gruplar, üyelerinin ikisinin diğer üçüncü kişi üzerine etkisine izin verdiğinden, kişiler arası hoşnutsuzluklar gelişebilir.
• 4’lü küçük gruplandırma ile 8’li büyük gruplandırma, sınıflarda sıklıkla rastlanan grup türleridir. Küçük gruplar özellikle büyük grupların veya sınıfın çalışma konularının yardımcı görevlerini yerine getirmede etkilidir.
• Bütün sınıf gruplaması ya da geleneksel biçimsel yaklaşım, yeni bilgilerin sınıftaki tüm öğrencilere eş zamanlı iletilmesinde etkilidir. Bununla birlikte, bütün sınıf gruplandırmasının da birtakım sıkıntıları vardır. Örneğin bütün sınıf gruplamasında, sınıflarda düzen ve kontrol sağlamak, diğer gruplandırma çeşitlerine göre daha zordur.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum