Sınıf Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1314544

1-Öğrencilere bir hazırbulunuşluk testinin uygulanması 2-Öğrencilerin gruplara ayrılması 3-Dersin amaçlarının belirlenmesi 4-Eğitsel etkinliklerin düzenlenmesi 5-Öğrencilerin gösterdiği hedef davranışların çıkarılması 6-Öğrencilere kazandırılması gereken hedef davranışların saptanması
Bursa’da bir devlet okulunda görev yapan Şükriye Öğretmen'in, hedef davranış yazma sürecindeki aşamaları karışık olarak yukarıda verilmiştir. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Şükriye Öğretmen’in izleyeceği süreç doğru sıralama ile verilmiştir?


2, 3, 1, 6, 4, 5

3, 1, 2, 5, 6, 4

4, 3, 2, 5, 6, 1

1, 2, 3, 4, 5, 6

6, 5, 4, 3, 2, 1


Yanıt Açıklaması:

Hedef davranış yazacak olan öğretmen, Türk Milli Eğitimi’nin, okul tür ve düzeyinin, dersin amaçlarını önüne almalı; dersin amaçlarını, bunlara uygun hedefler şeklinde ayrıntılamalıdır. Hedeflerin belirlenmesinde, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri esas alınmalı, hedefler bu düzeyleri geliştirici olmalıdır. Bu amaçla öğretmenlerin, okulun açılışından önce öğrencileri bir hazır bulunuşluk testinden geçirmesi gerekir. Sınıf, bu test sonucuna göre gruplara ayrılabileceği gibi, daha uygun koşullar oluşturulabilirse, bireysel öğretim düzenlemeleri de yapılabilir. Öğrencilerin o ders amaçları ve hedefleri açısından, gösterdiği hedef davranışlar belirlendikten sonra, göstermeleri gereken hedef davranışlardan bunlar çıkarılır, geriye kazandırılması gereken hedef davranışlar kalır. Bu eğitim gereksinimleri, öncelikler gözetilerek sıraya konur. Hangi hedef davranışın kazandırılması için hangisine gerek varsa, o önceye alınır, eğitsel etkinlikler, bu sıralama esas alınarak düzenlenir. Bu işler, okul yönetiminin desteği, eş güdümü, kılavuzluğunda, öğretmenlerce yapılır. Böylece, öğretmenler, o ders aracılığıyla öğrencilere kazandırılması gereken hedef davranışlar listesine sahip olurlar. Buna göre doğru sıralama 3, 1, 2, 5, 6, 4 şeklindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum