Şirketler Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #998597
- Komanditerlerin adları ve her birinin koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermayenin cins ve miktarları, (kollektif şirket sözleşmesine ek olarak)
- Şirketi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları, bunların yalnız başına mı, yoksa birlikte mi imza koymaya yetkili oldukları
- Kâr veya zararın dağıtımı
- Ortakların paylarının devri
- Fesih ve tasfiye vb.
İsteğe bağlı olarak komandit şirket sözleşmesine konulabilecek hususlar nelerdir?
I ve II |
I, II ve III |
III, IV ve V |
I, II, IV ve V |
II, III, IV ve V |
TTK’nın 307. maddesi gereğince, 213. maddede sayılan kollektif şirket sözleşmesinde yer alması zorunlu olan hususların komandit şirket sözleşmesinde de bulunması hükme bağlanmıştır. Bu hususlar şunlardır;
- Ortakların ad ve soyadlarıyla yerleşim yerleri ve vatandaşlıkları,
- Şirketin komandit olduğu,
- Şirketin ticaret unvanı ve merkezi,
- Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde şirketin işletme konusu,
- Komanditerlerin adları ve her birinin koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermayenin cins ve miktarları, (kollektif şirket sözleşmesine ek olarak)
- Her ortağın sermaye olarak koymayı taahhüt ettiği para miktarı; para niteliğinde olmayan sermayenin değeri ve bu değerin ne suretle biçilmiş olduğu; sermaye olarak kişisel emek konulmuşsa (komandite ortak için) bu emeğin niteliği, kapsamı ve değeri,
- Şirketi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları, bunların yalnız başına mı, yoksa birlikte mi imza koymaya yetkili oldukları.
Bu hususlara ek olarak ortaklar, TTK’ya ve emredici hükümlere aykırı olmamak şartıyla, şirket sözleşmesine diledikleri kayıtları da koyabilirler. İsteğe bağlı olarak sözleşmeye koyulabilecek hususlar ise şu şekilde sayılabilir.
- Kâr veya zararın dağıtımı
- Ortakların paylarının devri
- Fesih ve tasfiye vb.
Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi “Kâr veya zararın dağıtımı”, “Ortakların paylarının devri” ve “Fesih ve tasfiye vb.” isteğe bağlı olarak komandit şirket sözleşmesine konulabilecek hususlardır, dolayısıyla doğru cevap C’dir. “Komanditerlerin adları ve her birinin koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermayenin cins ve miktarları, (kollektif şirket sözleşmesine ek olarak)” ve “Şirketi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları, bunların yalnız başına mı, yoksa birlikte mi imza koymaya yetkili oldukları” ise komandit şirket sözleşmesinde bulunması hükme bağlanmış hususlardır.
Yorumlar
- 0 Yorum