Şirketler Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #998618

  1. Kurucu ortaklar sermaye taahhütlerini her zaman nakit olarak yerine getirmek zorunda değildirler.
  2. Ortaklar sermaye taahhütlerini TTK’nın 127. maddesi’nde sayılan nakit dışındaki iktisadi değerler ile de yerine getirebilirler.
  3. Sermaye olarak para konulması durumunda şirketin kurucu ortakları taahhüt ettikleri sermayeyi nakit olarak işletmeye getirirler.
  4. Komanditer ortaklar kişisel emeklerini ve ticari itibarlarını sermaye olarak koyamazlar.
  5. Şirket ortaklarının sermaye taahhüdü karşılığında kendi şahsi malvarlıklarından getirdikleri ayni değerler Katma Değer Vergisine tabi değildirler.

Komandit şirket kuruluş işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve V

I, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Sermaye olarak para konulması durumunda şirketin kurucu ortakları taahhüt ettikleri sermayeyi nakit olarak işletmeye getirirler. Kurucu ortaklar sermaye taahhütlerini her zaman nakit olarak yerine getirmek zorunda değildirler. Ortaklar sermaye taahhütlerini TTK’nın 127. maddesi’nde sayılan nakit dışındaki iktisadi değerler ile de yerine getirebilirler.  Burada dikkat edilmesi gereken husus, komanditer ortakların kişisel emeklerini ve ticari itibarlarını sermaye olarak koyamayacaklarıdır. Şirket ortaklarının sermaye taahhüdü karşılığında kendi şahsi malvarlıklarından getirdikleri ayni değerler Katma Değer Vergisine tabi değildirler. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi komandit şirket kuruluş işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum