Siyaset Felsefesi 2 Deneme Sınavı Sorusu #1064510

  1. Ahlak, akıllı bireylerin ideal koşullar altında kabul ettiği kurallardan oluşur
  2. Özel hiçbir çıkarın ifadesi olmayan bu ahlak kuralları tarafsızdır ve baskıcı bir şekilde rakiplere dayatılır
  3. Bu kurallar, en iyi insanca yaşama biçiminin ne olduğu konusunda yarışan inançların tümünden bağımsızdır
  4. Dördüncüsü, ahlaklı ajanlar gibi ahlaka ilişkin birimler bireysel in- sanlardır ve ahlaki değerlendirmeler içinde bu bireylerden her biri bir kişidir

Yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri Alasdair MacIntyre'ye göre  ahlaki görüşlerin ortak özellikleridir?


Yalnız I

Yalnız III

II ve IV

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Toplulukçu düşünce geleneğinin önde gelen isimlerinden Alasdair MacIntyre, tüm bu ahlak görüşlerinin, ahlaki açıdan aralarındaki uyuşmazlıklara rağmen ortak kabullerini şöyle sıralar:

“İlki; ahlak, akıllı bireylerin ideal koşullar altında kabul ettiği kurallardan oluşur. İkincisi, özel hiçbir çıkarın ifadesi olmayan bu ahlak kuralları tarafsızdır ve baskıcı bir şekilde rakiplere dayatılır. Buna karşın üçüncüsü; bu kurallar, en iyi insanca yaşama biçiminin ne olduğu konusunda yarışan inançların tümünden bağımsızdır. Dördüncüsü, ahlaklı ajanlar gibi ahlaka ilişkin birimler bireysel insanlardır ve ahlaki değerlendirmeler içinde bu bireylerden her biri bir kişidir ve hiç kimse birden fazla değerlendirilmez. Beşincisi, kuralları belirleyen bağlılıktan yola çıkarak ahlaklı varlığı biçimlendiren yargı, istisnasız tüm ahlaki varlıklarda benzerdir ve neticede toplumsal tüm özelliklerden kurtulmuş durumdadır. Ahlakın beslediği şey, tüm somut toplumsal yapıların onlardan bağımsız bir şekilde yargılanabileceğini savunan eleştirilerdir” (MacIntyre 2006, s. 240).

Yorumlar
  • 0 Yorum