Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #52022

Karl Marx anomiyi nasıl tanımlar?


Bireyin toplumsal yapı tarafından oluşturulan kültürel hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek kurumsallaşmış araçlara güveninin ve inancının azalmasıdır.
Geleneksel değerlerin ve kuralların zayıfladığı veya tahrip edildiği bir kuralsızlaşma durumu olarak tanımlar.
Gelenekselden moderne geçiş sürecinde toplumsal dayanışma modellerinin de değişmesidir.
İş bölümünün sonucu olarak insanların farklı meslekler ile birbirlerinin eksiklerini tamamladıkları yeni bir toplumsal sistemdir.
Organlar arasındaki ilişkinin düzensizliği sonucu, toplumsal dayanışmanın azalmasıdır.

Yanıt Açıklaması: “Anomi” sözcüğü köken olarak “yasasızlık, normsuzluk” anlamına gelen “anomous” sözcüğünden türemiştir. Kuralları geçerliliğini yitirmiş ve herkes tarafından benimsenecek kurallar yaratamamış bir toplumda, bireyleri toplumsal bütüne bağlayan bağların kopması durumunu ifade etmektedir. Karl Marx anomiyi, organlar arasındaki ilişkinin düzensizliği sonucu, toplumsal dayanışmanın azalması olarak tanımlarken, Robert Merton’a göre anomi, bireyin toplumsal yapı tarafından oluşturulan kültürel hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek kurumsallaşmış araçlara güveninin ve inancının azalmasıdır. Bu kavramı en fazla kullanan Emile Durkheim ise anomiyi, geleneksel değerlerin ve kuralların zayıfladığı veya tahrip edildiği bir kuralsızlaşma durumu olarak tanımlamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum