Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #47969

Antik Yunan dünyasının en önemli polisleri olan Sparta ve Atina’ nın zenginleşip geliştikçe yeni gereksinimlere karşılık veremediği açıktır. Bunun bir örneği İÖ 630 yılına doğru Atinalı Kylon’un soyluların iktidarını devirerek tiran olma girişimidir.Burada adı geçen “tiranlık” ne demektir?


Soyluların dışındaki insanlardan oluşan tiranlık, topluma yararlı tüm işleri yerine getirdiği için her şeydir, “ulusa ait olan her şeyi kapsamaktadır”, kısacası “tam bir ulustur.”
Lydia kökenli bir sözcüktür. Tiran, günümüzde özellikle yönetimini baskı ve eziyet sayesinde sürdüren yöneticilere denmektedir.
Amerikalı antropogların bir ulusun kültürü dedikleri şeydir, yani belirli bir yaşam biçimi ile ortak ilişkilerdir.
Tiranlık karma bir siyasal yönetim biçimidir. Zenginliği ve yoksulluğu, demokrasiyle oligarşiyi bünyesinde harmanladığı için, bu iki aşırı ucun doğru ortasıdır.Bu yanıyla iktidar ne çok zengin, ne çok yoksul yurttaşlara dayanır.
Atina’da en önemli tartışma konusu demokrasinin dayandığı tiranlık yani halkın kimleri kapsayacağı, kimleri dışarıda bırakacağıdır.

Yanıt Açıklaması: Yunan dünyasında tyrannos, iktidarı mevcut yasal düzenlemelere aykırı bir biçimde ele geçirmiş kimseleri nitelemektedir.Tiranlığın olumsuz içeriği öne çıktıkça, tiranların öldürülmesi, yani tyrannicide genellikle olumlu bir eylem olarak karşılanır.Tüm bu olumsuz açıklamalar ışığında "tiran" kelimesinin doğru anlatımı B seçeneğindedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum